Actualitzat 05/12/2014 15:02

El Síndic de Greuges demana tarifes progressives en els subministraments per lluitar contra la pobresa energètica

El Síndic de Greuges Rafael Ribó
Foto: EUROPA PRESS

Creu "estrafolari" el recurs contra el decret català però demana al Govern altres solucions

BARCELONA, 5. (EUROPA PRESS)

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha presentat aquest divendres al Parlament un informe sobre el dret als subministraments bàsics en què sol·licita un sistema tarifari progressiu en el pagament de la llum i el gas, com es fa amb l'aigua en alguns municipis catalans, per intentar pal·liar la pobresa energètica.

   En roda de premsa després de la presentació del document, Ribó ha aprofundit en el règim de tarifes explicant que des de la cambra catalana cal impulsar una escala de tarifes que preveuria un nivell bàsic per a persones que estiguin en circumstància de vulnerabilitat, que s'acollirien a unes tarifes socials o fins i tot a l'exempció del pagament en cas de pobresa energètica "per garantir uns mínims de subministrament"; un segon nivell de consum estàndard amb preus assequibles, i un tercer nivell per al consum excessiu o sumptuari.

   El gravamen en aquest últim grup, que preveuria una proporcionalitat i una progressivitat de preus, "assumiria el cost del subministrament bàsic de les persones en situació de vulnerabilitat", ha explicat Ribó.

   El document sol·licita que es revisi l'IVA que s'aplica a les energies que grava el consum amb un 21%, recordant que en altres països de la UE l'impost és molt menor, com els casos de França on el càrrec de l'Administració és d'un 5,5% per als consumidors vulnerables i Bèlgica on se'ls aplica un 6%.

DRET ALS SUBMINISTRAMENTS

   Ribó ha sol·licitat a més aprofundir a l'article 78 de l'Estatut per donar més competències al Síndic de Greuges i que en els casos de litigi en els quals el consumidor no quedi satisfet, pugui acudir a aquest organisme perquè els resolgui el conflicte.

   En aquest cas, el Síndic tindria la potestat de fer complir a la companyia energètica no només el compliment del que dictés, sinó també aplicaria el cost de procediment que ha realitzat l'organisme a la mateixa companyia.

   De les 68 propostes que recull el document destaca la regulació del dret a les persones als subministraments bàsics i la concepció del client com persona jurídica: "No són clients, són persones", ha remarcat Ribó.

   Ribó ha explicat que l'escrit demana "que no calgui que les persones siguin enginyeres per entendre la factura de la llum o el gas" i que les empreses evitin pràctiques comercials com la inclusió de persones en fitxers de morositat quan les reclamacions encara no s'han resolt.

   "Hauria d'haver un model de factures que s'entengui amb claredat", ha dit el Síndic, incidint en la importància de rebre una factura intel·ligible en paper, el dret a tenir més període de desistiment del servei i el de poder escollir el mitjà de pagament d'aquesta factura.

RECURS DEL TC

   Ribó ha titllat d'"estrafolari" que el el Govern estatal hagi recorregut al Tribunal Constitucional (TC) el decret contra la pobresa energètica català que prohibia la interrupció de subministraments energètics durant els mesos d'hivern als consumidors vulnerables, garantint-los els serveis.

   Amb tot, ha sol·licitat al Govern que prengui altres mesures per donar solucions a aquestes famílies, com arribar a acords concrets directament amb les companyies, cosa "que sí poden fer i que no es podria recórrer davant del TC.

   Segons el parer del Ribó, cal que a Espanya i Catalunya s'obri un debat al voltant al sobre cost del dèficit tarifari, en el cas de les electricitat, al qual caldrà afegir el que significarà amb la plataforma Castor "l'augment del que ja es diu el sistema gasista i el seu possible dèficit, que és un eufemisme d'encobrir el que ha estat una deriva de diners públics, que acabarà pagant l'usuari".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés