Publicat 23/12/2019 15:20:38 +01:00CET

El Síndic de Greuges demana millor atenció a persones grans a les presons catalanes

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, i el seu adjunt, Jaume Saura, en roda de premsa al Parlament.
EUROPA PRESS

Ribó sol·licita complir protocols que estableixen revisions mèdiques de detinguts sense policies

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

El Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT) del Síndic de Greuges ha presentat aquest dilluns al president del Parlament, Roger Torrent, el seu informe anual pel 2019, en què ha demanat una millor atenció a les persones grans que estan a centres penitenciaris.

En una roda de premsa al costat del síndic de Greuges, Rafael Ribó, el seu adjunt, Jaume Saura, ha explicat que la presó Modelo de Barcelona tenia un mòdul geriàtric, però que actualment la gent gran "està on ha d'estar en funció del seu voltant familiar".

Com que no hi pot haver un geriàtric a cada centre, "el departament de benestar hauria d'implicar-se més en l'atenció a persones grans", ha dit Saura en donar dades sobre l'informe basat en 43 visites a centres penitenciaris (8), comissaries de Mossos d'Esquadra (3) i de policia local (19), centres geriàtrics (2), residències per a persones amb discapacitat (3) i centres de menors (8) -incloent-hi dos centres de justícia juvenil-.

D'altra banda, ha comentat que interns de Ponent i Brians 1 han criticat en les entrevistes haver rebut un tracte abusiu amb accions com una "bufetada", segons Saura, que ha dit que no es poden generalitzar ni minimitzar.

Ribó també ha insistit a recomanar que se segueixi el protocol d'Istanbul en relació amb les revisions mèdiques de detinguts, perquè ha assegurat que és un dret que no pot ser disminuït amb criteris de seguretat el ser vist per un metge sense la "presència de l'autoritat policial que hagi motivat la detenció".

Ha afegit que continuen treballant perquè el circuit de les detencions sigui més curt i que els policies locals "vagin tancant" les seves àrees de custòdia, de manera que els arrestats siguin traslladats als Mossos d'Esquadra, que són els responsables de portar-los a disposició judicial si cal.

L'informe també assenyala "alguns incidents" amb pistoles elèctriques Taser i demana una primera avaluació per determinar si els objectius d'aquesta eina policial s'estan complint.

CENTRES DE MENORS

També s'han detectat deficiències a centres de menors estrangers no acompanyats, com a "desperfectes, brutícia i deixadesa" i ha demanat garantir l'atenció, tutela i legalització de la situació d'aquestes persones.

A més, als centres de justícia juvenil s'ha detectat "sobreocupació", com al de Ca Llupiá, a Barcelona, on algunes habitacions han estat adaptades per acollir fins a sis places, segons l'informe.