El síndic de Greuges demana a les administracions que cedeixin espais per a menors estrangers

El síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó
Europa Press - Archivo
Publicat 20/9/2018 18:24:40CET

Qüestiona la idoneïtat d'atendre adolescents en comissaries

BARCELONA, 20 Set. (EUROPA PRESS) -

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat "a totes les administracions implicades", incloent totes les conselleries de la Generalitat, els ajuntaments i l'Estat, que cedeixin espais alternatius per garantir l'atenció d'adolescents migrants no acompanyats davant la falta de recursos disponibles.

Aquestes administracions "disposen d'espais que, de manera excepcional, poden cedir a la Direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia), ha afirmat en un comunicat aquest dijous, després que menors hagin dormit aquesta setmana en comissaries durant les identificacions perquè el centre de primer acolliment que tenien assignat estava ple.

Sobre la comunicació enviada per la Dgaia als centres que ho indicava, el síndic "qüestiona la idoneïtat d'atendre durant hores els adolescents nouvinguts no acompanyats en comissaries dels Mossos d'Esquadra".

SOBREOCUPACIÓ EN CENTRES

Ha reiterat que aquest augment d'arribades sense que hi hagi recursos per assumir-les "genera un impacte negatiu que acaba repercutint sobre el conjunt del sistema de protecció", i ha recordat que el 2016 ja va alertar de sobreocupació als centres.

"La falta de places suficients en aquests centres, malgrat l'augment de recursos", ha comportat que es destinin a la primera acollida places de centres residencials d'acció educativa (Crae) i d'educació intensiva (Crei) que no estan pensades per a aquesta funció de rebre a adolescents migrants sense referents familiars.

Això "no només suposa alterar el funcionament normal d'aquests centres i perjudicar l'atenció que es presta als adolescents no acompanyats", sinó que afecta a la qualitat de l'acció protectora que es dona a la resta de nens tutelats per la Generalitat.

També ha recordat que molts d'aquests joves estan pendents que el Ministeri Fiscal determini la seva edat, "la qual cosa podria indicar que alguns d'ells són majors d'edat", contradient la necessitat d'evitar l'acolliment d'adults en centres de menors, en lloc de fer-ho en recursos especialitzats.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.