El síndic de greuges demana que "es faci efectiu" l'estatut de l'investigador

Publicat 22/11/2019 15:45:57CET
Seu del Síndic de Greuges de Catalunya.
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

El síndic de greuges ha demanat aquest divendres que "es faci efectiu" l'Estatut del Personal Investigador en Formació (Epif), i ha recomanat que de manera conjunta les universitats catalanes, els centres d'investigació i la Conselleria d'empresa i Coneixement de la Generalitat treballin en les demandes del col·lectiu de doctorands.

En un comunicat, el Síndic ha recomanat sobre la figura del professor associat fer una "revisió exhaustiva dels incompliments en la contractació d'aquest personal" i que s'apliquin mesures per corregir la situació, i mantenir els drets dels afectats de consolidar el seu lloc de feina sense afectar altres figures contractuals previstes per internacionalitzar i incentivar la investigació.

El síndic ha suggerit que, en el marc del Programa per a l'impuls i l'elaboració del Pacte Nacional per la Societat del Coneixement o un altre entorn, es duguin a terme les mesures necessàries per avaluar la situació de precarització del personal docent a les universitats i les "carències que generen les disfuncions actualment constatades".

La institució ha conclòs l'actuació d'ofici arran de la vaga al maig del personal docent i investigador de les universitats catalanes per exigir l'aplicació immediata de l'Epif, un increment salarial per als associats i un increment del pressupost públic de les universitats.

El síndic ha dit que continua "pendent de reconeixement" la pròrroga dels contractes dels doctorands en la majoria de les universitats fins que acabin la tesi, i els centres sostenen que no els és possible l'aplicació del quart any perquè tant el Pla Bolonya com les ajudes de la Generalitat preveuen tres anys.

La institució ha assegurat que la llei de la ciència no preveu la limitació de tres anys, sinó que estableix la possibilitat de prorrogar la durada del contracte fins al quart any si no s'ha dipositat la tesi i s'obté l'avaluació positiva de la comissió de seguiment.