Actualitzat 10/06/2021 14:06 CET

El Síndic de Greuges demana continuar investigant els abusos a l'Institut del Teatre

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, l'adjunta per a la defensa dels drets dels nens i els adolescents, María Jesús Larios (d) i l'assessora que ha investigat el cas de l'Institut del Teatre, Judit Sartorio (e)
SÍNDIC DE GREUGES

Demana reparació econòmica i moral per a les víctimes i constata "mancances" en l'actuació del centre

BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat aquest dijous continuar investigant de manera exhaustiva els casos de presumpte abús a l'Institut del Teatre per abastar alumnes i professors que ja no són al centre: "És molt més ampli del que s'ha presentat fins ara".
 
En una roda de premsa per presentar la resolució de l'actuació d'ofici sobre aquest cas, Ribó ha valorat positivament algunes mesures que s'han pres, com obrir expedients disciplinaris a tres docents i traslladar un cas a Fiscalia, però ha demanat donar-hi un "abast molt més ampli" en el temps i en les categories d'abús.
 
"Tota mesura de reparació econòmica i moral que s'apunta per part de l'Institut s'ha d'adequar a aquesta dimensió", ha assegurat Ribó, i l'assessora de la institució que ha portat el cas, Judit Sartorio, ha apuntat que l'administració té el registre de tots els alumnes.
 
L'assessora també ha destacat la importància de tots dos tipus de reparació: l'econòmica, que no s'ha de descartar perquè ho preveu la normativa, i la moral, perquè la víctima "pugui veure compensat el dany que ha patit", fins i tot en el pla psicològic.
 
Ha alertat que la por a denunciar casos del passat "és evident que pot existir" perquè les víctimes poden necessitar temps per reunir la capacitat d'afrontar els fets, la qual cosa no vol dir, ha afegit, que no s'hagi de promoure que aflorin tots els casos.
 
Ribó ha enumerat les recomanacions que emet la seva institució després d'estudiar el cas: a més que es promogui aquesta investigació "exhaustiva", ha proposat millorar els processos per abordar aquests casos, establir un codi de bones pràctiques i assegurar la formació als professors, revisar els mecanismes de participació i considerar aquestes mesures de reparació.

"VIOLÈNCIA INSTITUCIONAL"

El Síndic també ha criticat l'actitud de les administracions mentre es produïen els presumptes abusos: ha constatat "mancances" en l'actuació de l'Institut per protegir els alumnes de situacions d'abús i assetjament.
 
A més a més, ha dit que s'ha incomplert el deure actuar d'ofici, amb la deguda diligència, per detectar qualsevol forma de maltractament, en el que ha qualificat de "forma de violència institucional".
 
Finalment, ha lamentat que la Diputació de Barcelona, de qui depèn l'Institut del Teatre, no hagi contestat al seu informe ni a les recomanacions, mentre que el Consorci d'Educació de Barcelona sí ho ha fet i les ha considerat "molt oportunes i assumir-les plenament".
 

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés