Publicat 4/12/2019 15:53:25 +01:00CET

El síndic de greuges alerta d'un augment de l'emergència en habitatge i més llista d'espera

Síndic de Greuges, Rafael Ribó (arxiu).
EUROPA PRESS - Archivo

Torna a demanar a les administracions una resposta "immediata", conjunta i amb més recursos

BARCELONA, 4 des. (EUROPA PRESS) -

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha constatat un increment de les situacions d'emergència en l'àmbit de l'habitatge a Catalunya, alhora que ha augmentat el temps que transcorre entre que es valora la situació de les famílies i se'ls assigna un habitatge, que arriba fins als dos anys d'espera en alguns casos, ha explicat en un comunicat.

Així ho reflecteix l'informe 'Retard de l'Administració en situacions d'emergència residencial a Catalunya', que ha presentat aquest dimecres al Parlament, on ha tornat a demanar a les administracions que donin una resposta "immediata" i conjunta davant una situació d'emergència que manté en espera 1.300 unitats de convivència a Catalunya --600 només a Barcelona--.

Ha fet una crida a augmentar la despesa pública en habitatge i assegurar la seva disponibilitat des del punt de vista legislatiu, així com a establir un "pla de xoc" per a situacions d'emergències residencials motivades per la pèrdua de l'habitatge o altres causes greus de necessitat.

Aquest pla ha de contenir obligacions normatives cap als poders públics, amb conseqüències legals en cas d'incompliment, i ha de preveure un sistema àgil de valoració i resolució dels casos; recursos residencials temporals adequats, i un nombre suficient d'habitatge de lloguer social per al reallotjament definitiu, segons Ribó.

També veu necessari que es valori la revisió de la normativa processal i de protocol subscrit entre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Generalitat i els col·legis d'advocats i de procuradors per garantir l'actuació i el reallotjament previ, que "hauria de ser sempre assenyalada pel jutjat amb prou antelació" i indicant dia i hora.

PACTE NACIONAL DE L'HABITATGE

Ha reclamat a totes les administracions i agents que intervenen en l'àmbit de l'habitatge que consensuïn un pacte nacional de l'habitatge per abordar la problemàtica actual d'accés a l'habitatge assequible des d'un vessant supramunicipal, i que traslladi al Parlament una proposició de llei per donar solució a les situacions d'emergència i necessitats futures.

Ribó ha reconegut els esforços de l'administració autonòmica i local a l'habitatge, però considera que no hi ha hagut una resposta suficient, la qual cosa "constitueix una vulneració del dret a l'habitatge" que sovint afecta a persones en situació d'especial vulnerabilitat, com a nens o discapacitats.