Publicat 18/3/2019 13:52:25CET

El Síndic, el Govern i diversos ajuntaments signen el Pacte contra la segregació sense Ustec·Stes i la Fapac

SANTILLANA - Archivo

BARCELONA, 18 Març (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, la Conselleria d'Educació de la Generalitat, més d'un centenar d'ajuntaments, els grups parlamentaris de JxCat, ERC, el PSC i CatComú i una vintena d'entitats educatives han signat aquest dilluns el Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, el qual entre les seves principals mesures proposa l'elaboració d'un nou decret d'admissió per combatre el que, en paraules del síndic, Rafael Ribó, és "el problema número 1" en el sistema educatiu català.

El pacte, en el qual el Síndic de Greuges ha treballat des del 2017 i que s'ha signat aquest dilluns al Parlament en un acte amb el president de la institució, Roger Torrent; el conseller d'Educació, Josep Bargalló, i una representació dels ajuntaments, els ens municipalistes i les entitats educatives signatàries, té les absències del sindicat majoritari de la pública Ustec·Stes, la CGT Ensenyament, la principal federació d'ampes públiques Fapac, els sindicats d'estudiants i els grups parlamentaris de Cs, el PP i la CUP.

Signen el pacte els ajuntaments de més de 10.000 habitants -excepte Esplugues de Llobregat i Mont-roig del Camp--, l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, i entitats educatives com el Col·legi de Pedagogs, l'Associació Rosa Sensat, la Federació de Moviments Pedagògics de Catalunya, l'Associació d'Inspectors d'Educació (AIEC), el Col·lectiu d'Escoles contra la Segregació, les patronals de la concertada, els sindicats CCOO, la UGT i Usoc i les associacions de pares Fapel, CCAPAC i Fapaes, entre d'altres.

Rafael Ribó ha subratllat que "la gran majoria" de la comunitat educativa està d'acord amb el pacte, ha convidat els qui no s'hi han sumat al fet que ho facin i ha confiat que durant els propers anys es notarà que es reequilibra el sistema educatiu en termes d'igualtat.

El nou decret d'admissió escolar, que entrarà en vigor durant el curs 2020-2021, inclourà mesures com establir una proporció màxima d'alumnat amb necessitats educatives específiques, la limitació de l'escolarització de la matrícula viva en centres d'alta complexitat, la creació d'una oficina virtual d'escolarització i un protocol contra indicis d'irregularitats en el procés, que contemplarà mesures disciplinàries o sancionadores.

En el procés d'elaboració del nou decret, també s'engegaran dues comissions d'estudi per avaluar l'impacte i viabilitat d'una política d'admissió per quotes en funció del nivell d'instrucció i socioeconòmic dels pares i per analitzar mesures efectives de lluita contra la segregació a municipis amb una forta segregació residencial.

189 MESURES

El pacte inclou una trentena d'actuacions i 189 mesures concretes que la Conselleria d'Educació es compromet a implementar tant com pugui durant aquesta legislatura, i els ajuntaments adherits, la majoria dels més grans de 10.000 habitants, també assumiran l'adopció de les mesures consensuades.

Preveu el disseny d'un protocol efectiu per a l'aprofitament de la reserva de places com a mesura d'escolarització equilibrada, avançar en la gratuïtat de l'ensenyament a través de la millora del finançament públic dels centres públics i concertats, motiu pel qual es crearà una comissió d'estudi del cost de la plaça escolar i una convocatòria d'ajudes per a llibres de text, material escolar, sortides i colònies escolars, entre d'altres mesures.

El pacte contra la segregació incorpora l'obligació dels centres públics i concertats de publicar les quotes i el règim legal, eliminar de les cartes de compromís que signen les famílies el compromís de les famílies de pagar les aportacions voluntàries i desplegar un marc general d'ordenació de les activitats complementàries, les activitats extraescolars i els serveis escolars.

Proposa una bateria de mesures de suport als centres d'alta complexitat, com són una dotació superior de plantilles, amb més interdisciplinarietat, així com mecanismes d'incentius per garantir que el professorat més qualificat s'hi impliqui.

CORRESPONSABILITAT

L'adjunta per als drets de la infància del Síndic de Greuges, Maria Jesús Larios, ha subratllat que són mesures que impliquen diversos àmbits, des de l'administració a l'escola, i que implica una "corresponsabilitat" dels signants.

Ha remarcat que es tracta d'un pacte que pretén ser "efectiu i amb rendició de comptes", per la qual cosa es constituirà una comissió de seguiment amb els signants, que es reunirà semestralment.

En la mateixa línia de la corresponsabilitat, el president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat que la institució "no és aliena" a la situació, i que es tracta d'un pacte que interpel·la totes les administracions.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.