Publicat 14/2/2019 12:48:52 +01:00CET

El sincrotró Alba analitza residus miners de la costa de Múrcia per detectar contaminació

La badia de Portmán, a Múrcia
SINCROTRÓN ALBA - Archivo

CERDANYOLA DEL VALLS (BARCELONA), 14 febr. (EUROPA PRESS) -

El sincrotró Alba est analitzant residus abocats a la badia de Portmán (Múrcia), on durant més de 40 anys es van llanar al mar més de 60 milions de tones procedents del tractament de minerals extrets de la Sierra Minera de Cartagena, per obtenir informació de la contaminació per metalls pesats.

És una part més de la investigació que des del 2014 est duent a terme el Grup d'Investigació Consolidat en Geocincies Marines de la Universitat de Barcelona (UB), ha informat aquest dijous en un comunicat.

La tasca busca arsnic per "reconstruir els processos geoquímics d'alteració dels minerals portadors d'aquest metall" i definir la disponibilitat en l'ecosistema marí d'aquest element txic, ha explicat el professor del Departament de Mineralogia, Petrologia i Geologia Aplicada de la UB, Josep Roqué.

En la línia de llum Claess del sincrotró s'estan examinant amb la tcnica d'espectroscpia de rajos X i l'energia que emet i absorbeix, per deduir qu elements químics la formen i en quin estat d'oxidació es troben.

El científic Carlo Marini ha expressat que "és la primera vegada que s'analitza un problema així amb aquestes eines tan potents", i ha afirmat que s'est obtenint informació indita sobre Portmán.

En aquesta línia, s'espera trobar pistes valuoses per conixer la distribució, mobilitat i disponibilitat de l'arsnic en l'ecosistema marí i els efectes potencials sobre el mitj natural i la biodiversitat de la costa litoral a Múrcia.

El treball ha extret material en perforar el fons marí amb tubs de fins a quatre metres i d'aquesta manera, poden obtenir mostres de sediments en columnes, perqu de moment s'han fet estudis de la part emergida dels residus.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés