Publicat 16/11/2020 19:54CET

Simón veu inconvenients en fer test d'antígens de Covid-19 a les farmàcies

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ofereix una roda de premsa per informar sobre l'evolució de la pandèmia de coronavirus, en el Ministeri de Sanitat, Madrid (Espanya), a 12 de novembre.
EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press

   MADRID, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

   El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha advertit dels inconvenients de fer test d'antígens de Covid-19 a les farmàcies, tal com ha plantejat aquest dilluns la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés.

   La consellera ha anunciat que està treballant amb la xarxa de farmàcies catalana perquè puguin fer també els test d'antígens de diagnòstic de coronavirus. Vergés ha matisat que necessiten de l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat.

   El coordinador de la unitat de seguiment de Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha argumentat que han de garantir que les persones que fan les proves estan protegides, que els espais per a fer-los són correctes i que s'assegura la privacitat dels pacients. Així, ha avançat que elaboraran un document marc per determinar totes aquesta condicions que acreditin que els test d'antígens es faran i s'interpretaran "amb totes la garanties" epidemiològiques i de seguretat.

   En roda de premsa aquest dilluns, Fernando Simón ha assenyalat les "connotacions" que tindria l'aplicació en farmàcies d'aquestes proves. "Aquests test requereixen d'una mostra que, per garantir la seva qualitat, no les pot fer qualsevol", ha recordat en primer terme l'epidemiòleg del Ministeri de Sanitat.

   Segons Simón, la seva realització implica "problemes", per exemple, de qüestions competencials a l'hora de presa de mostres i lectura del resultat, a més de la qüestió de qui podria acudir o no a la farmàcia per realitzar-se el test. Així, ha advertit de la situació de persones que ja tenen símptomes, que no haurien de sortir del seu domicili per evitar contagiar a d'altres.

   "No podem pensar que una persona amb símptomes vagi a una farmàcia i es faci la prova. Les farmàcies haurien de tenir un circuit Covid. Tenen el risc que el seu propi personal es pugui infectar i perdre als seus treballadors. Hi ha molts components... Hem de ser conscients dels riscos associats", ha comentat.

   En aquest sentit, s'ha remès als experts per jutjar, en última instància, si tots aquests riscos associats i d'altres podrien ser salvables amb algun tipus de protocol. "Si no es poden solucionar no es poden solucionar. S'hauran de valorar correctament pels experts", ha conclòs.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés