Publicat 10/8/2020 21:04:18 +02:00CET

Simón avisa que es manté la possibilitat de nous confinaments i diu que la Justícia els avala

   MADRID, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

   El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha advertit aquest dilluns que, entre les mesures per fer front al coronavirus, es manté la possibilitat d'imposar nous confinaments allà on sigui necessari per controlar la transmissió, i ha recordat que en la majoria dels casos els jutges l'han avalat.

   En una roda de premsa, Simón ha afirmat que el confinament és una de les respostes que es pot donar davant l'increment dels contagis en un lloc determinat, a part de fer proves PCR i posar en quarentena els contactes de les persones que hagin resultat infectades.

   Segons ha assenyalat, qualsevol confinament que estableixin les comunitats autònomes requereix d'un control judicial. No obstant això, ha destacat que fins ara pràcticament totes les decisions de les comunitats autònomes en aquest sentit han estat acceptades pels jutges per entendre que "estan ben fonamentades i tenen un clar impacte positiu", i alguna proposta que inicialment va ser rebutjada es va validar després de certes modificacions.

SI CAL PRENDRE MESURES MÉS DRÀSTIQUES, ES PRENDRAN

   "Ara mateix, les eines legals que tenen les comunitats autònomes podrien ser suficients. S'està aconseguint controlar (la transmissió del virus) amb els mecanismes que tenen", ha declarat Simón.

   Tot i així, no descarta que en algun moment calgui prendre "mesures més dràstiques, que afectin a territoris més grans o que superin l'àmbit de competència d'una comunitat autònoma".

   "Es pot sol·licitar l'aplicació d'un estat d'alarma, que pot ser per a una comunitat autònoma o per a una zona en concret o que pot ser més generalitzat", ha afegit, explicant que les mesures a adoptar es decidiran en funció de com evolucionin els diferents brots.

   Després de destacar la importància de triar l'actuació adequada a cada moment, Simón ha assegurat que fins ara els governs autonòmics "estan fent un treball excel·lent" per detectar els contagis de forma precoç i controlar la transmissió del coronavirus. "Si es veu que la transmissió supera les capacitats actuals amb les eines legals que tenen les comunitats, s'aplicarà el que s'hagi d'aplicar", ha afegit.

SITUACIÓ A SARAGOSSA

   També se li ha preguntat al director del CCAES per la situació a Saragossa, on l'increment en els casos de Covid-19, en particular al barri de Delicias, ha portat a la Conselleria de Sanitat d'Aragó a desplegar un dispositiu per vigilar que els infectats i els seus contactes estrets compleixen la quarentena obligatòria.

   Al seu parer, és "normal" que, davant l'augment "constant" de casos, "s'hagin de prendre mesures que permetin que l'aplicació de les actuacions proposades es faci bé".

   Segons ha manifestat, la major part de la població sol seguir les recomanacions de salut pública, inclòs el confinament. Si bé pot haver-hi algunes persones que no les compleixen, ha aclarit que en alguns casos es deu a les dificultats de determinats "grups socials més vulnerables o amb situacions socioeconòmiques precàries" per mantenir la quarentena o l'aïllament als seus domicilis.

   En qualsevol cas, ha informat que les autoritats aragoneses han ofert llocs perquè aquestes persones es puguin aïllar i han reforçat el control perquè els qui poden romandre als seus domicilis ho facin. Amb les mesures imposades per frenar el contagi, Simón considera que la situació "comença a estabilitzar-se una miqueta" a Aragó, encara que creu que encara és aviat per avaluar el seu impacte.

el més llegit

 1. 1

  L'Ajuntament de Vic ven l'edifici del Seminari Vell per 1,3 MEUR a l'empresa Bayés Salut

 2. 2

  Milloraran l'accés nord al barri de Can Puig de Banyoles amb una nova rotonda

 3. 3

  Nysltar de Blanes crea unes mascaretes antivirals que duren tres mesos i ja n'ha venudes 2 milions als Estats Units

 4. 4

  Les restriccions a Reus per la covid-19 s'allarguen set dies més però amb més aforament en actes religiosos i culturals

 5. 5

  Confinen un grup de segon de batxillerat del Vedruna de Girona per un positiu en coronavirus