MADRID, 10 ago. (EUROPA PRESS) -
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergncies Sanitries (CCAES), Fernando Simón, ha aprovat posar en marxa una avaluació "independent" sobre la gestió de la pandmia a escala estatal i autonmica, com van plantejar aquest divendres vint prestigiosos científics en un article publicat en la revista 'The Lancet'.
"És obvi que cal avaluar el que ha passat i avaluar-ho bé. És una cosa que al Ministeri s'ha plantejat des de fa un parell de mesos o tres. Per és veritat que estem sobrecarregats i cal identificar el moment adequat, les característiques del grup d'experts i les característiques del que es va a avaluar. És una iniciativa molt vlida. Si aconseguim afanyar-nos més per fer aquesta avaluació grcies a la carta, benvinguda sigui", ha comentat l'epidemileg en roda de premsa aquest dilluns.
Simón considera que "seria l'ideal tenir al més aviat possible una avaluació del que ha passat", per ha apuntat que existeixen diferents punts que dificulten aquest comit avaluador, com que "falta informació" per comparar l'ocorregut a Espanya amb altres pasos, o que una avaluació d'aquest tipus "porta molt temps als equips". "Cal anar amb compte amb no retreure recursos en moments delicats", ha puntualitzat sobre este tema.
Segons Simón, l'actuació sobre la pandmia cal avaluar-la "de la forma més independent possible", amb experts que entenguin com funcionen els sistemes de vigilncia i altres aspectes tcnics sobre com es gestiona una pandmia. "Per aquests grups no són fcils d'aconseguir, la majoria d'aquests experts estan involucrats en la gestió de la pandmia al seu país", ha advertit.
Simón no comparteix, no obstant aix, que en la missiva s'assenyalin problemes existents: "No és una prctica molt habitual indicar ja els errors abans de l'avaluació", ha criticat. "Hi ha coses que cal millorar molt per unes altres no s'han fet malament del tot".
Segons esgrimeixen els científics en el seu article, les "possibles explicacions" a la mala situació d'Espanya enfront del Covid-19 és "la falta de preparació per a la pandmia (és a dir, sistemes de vigilncia deficients, escassa capacitat per realitzar proves de PCR i escassetat d'equip de protecció personal i de cures crítiques) o una reacció tardana de les autoritats centrals i regionals".