Publicat 10/8/2020 20:13:07 +02:00CET

Simón aprova fer una avaluació independent de la gestió: "Seria l'ideal tenir-la al més aviat possible"

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, a la seva arribada per oferir una roda de premsa per informar de l'evolució de la COVID-19, a la Seu del Ministeri de Sanitat a 10 d'agost de 2020.
Jesús Hellín - Europa Press

   MADRID, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

   El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha aprovat posar en marxa una avaluació "independent" sobre la gestió de la pandèmia a escala estatal i autonòmica, com van plantejar aquest divendres vint prestigiosos científics en un article publicat en la revista 'The Lancet'.

   "És obvi que cal avaluar el que ha passat i avaluar-ho bé. És una cosa que al Ministeri s'ha plantejat des de fa un parell de mesos o tres. Però és veritat que estem sobrecarregats i cal identificar el moment adequat, les característiques del grup d'experts i les característiques del que es va a avaluar. És una iniciativa molt vàlida. Si aconseguim afanyar-nos més per fer aquesta avaluació gràcies a la carta, benvinguda sigui", ha comentat l'epidemiòleg en roda de premsa aquest dilluns.

   Simón considera que "seria l'ideal tenir al més aviat possible una avaluació del que ha passat", però ha apuntat que existeixen diferents punts que dificulten aquest comitè avaluador, com que "falta informació" per comparar l'ocorregut a Espanya amb altres països, o que una avaluació d'aquest tipus "porta molt temps als equips". "Cal anar amb compte amb no retreure recursos en moments delicats", ha puntualitzat sobre este tema.

   Segons Simón, l'actuació sobre la pandèmia cal avaluar-la "de la forma més independent possible", amb experts que entenguin com funcionen els sistemes de vigilància i altres aspectes tècnics sobre com es gestiona una pandèmia. "Però aquests grups no són fàcils d'aconseguir, la majoria d'aquests experts estan involucrats en la gestió de la pandèmia al seu país", ha advertit.

   Simón no comparteix, no obstant això, que en la missiva s'assenyalin problemes existents: "No és una pràctica molt habitual indicar ja els errors abans de l'avaluació", ha criticat. "Hi ha coses que cal millorar molt però unes altres no s'han fet malament del tot".

   Segons esgrimeixen els científics en el seu article, les "possibles explicacions" a la mala situació d'Espanya enfront del Covid-19 és "la falta de preparació per a la pandèmia (és a dir, sistemes de vigilància deficients, escassa capacitat per realitzar proves de PCR i escassetat d'equip de protecció personal i de cures crítiques) o una reacció tardana de les autoritats centrals i regionals".