Actualitzat 11/5/2020 13:24:17 +00:00 CET

Simón adverteix de possibles rebrots: "Ens trobem en una fase molt delicada"

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, Madrid (Espanya) 11 de maig del 2020.
Moncloa

MADRID, 11 maig (EUROPA PRESS) -

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha advertit de la possibilitat que es registrin rebrots de covid-19 a Espanya, tal com ha passat a Corea del Sud, per la qual cosa ha demanat ser molt prudents.

Les autoritats coreanes han comptabilitzat 35 contagis aquest dilluns, l'augment diari més destacat des del 9 d'abril, cosa que fa témer un repunt de la pandèmia als principals punts de risc, que es troba a les discoteques de les grans ciutats, especialment Seül.

El país asiàtic havia aconseguit passar la pitjor fase del brot sense prendre mesures com el confinament, duent a terme proves diagnòstiques a gran escala. Després de la progressiva reducció de les xifres de positius, el govern va relaxar algunes restriccions.

En la conferència de premsa després del Comité Tècnic de Gestió del Coronavirus, Simón ha alertat que aquesta situació també es podria produir a Espanya, malgrat que aquest dilluns l'increment de casos és del 0,17 per cent pel que fa a diumenge, si no s'extremen les mesures de distanciament social i higiene.

"Ens trobem en una situació molt favorable en la qual realment es comença a veure de manera molt clara que som en les últimes fases de la transmissió, però hi ha un risc molt important de repunt encara", ha assenyalat, després d'afegir que no tot "està guanyat".

"Cal tenir molta cura, tenint en compte els augments de positius a Corea o Alemanya aquests dies. "Ens trobem en una fase molt delicada en la qual si no fem les coses bé podem passar a situacions semblants", ha assegurat el tècnic del Ministeri.

Simón ha reclamat que cal garantir que els serveis de l'atenció primària han d'"estar ben dotats" per detectar i rastrejar casos, la salut pública pot recollir informació davant de qualsevol rebrot i els recursos assistencials "desplegar-se" per evitar col·lapses.

Davant de possibles rebrots, Simón ha comentat que no només cal valorar els nous ingressos a les UCI, sinó també els contagis diaris, perquè "una part" d'aquests positius podrien necessitar un ingrés en vigilància intensiva i tornar a posar en risc l'assistència dels pacients que més ho necessiten.

"Si no apareix cap cas nou, els hospitalitzats actuals també podrien evolucionar a les UCI, tot i que no implicaria més transmissió. Però si hi ha transmissió tindrem més casos i alguns acabaran ingressant a les UCI. Hem d'estar atents a tot el procés i no només en únic indicador", ha conclòs.

Contador