Publicat 08/03/2021 18:41CET

El Servei Integral d'Atenció a la Dona andorrà dispensa la píndola de l'endemà

La secretària d'estat de Salut, Helena Mas.
EUROPA PRESS

Durant el primer any de funcionament han atès 21 dones

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 8 mar� (EUROPA PRESS) -

El Servei Integral d'Atenció a la Dona d'Andorra (SIAD) dispensarà la píndola de l'endemà de manera gratuïta; aquesta és la novetat principal d'aquest 2021, segons assenyala el Govern en un comunicat.

Cal recordar que a Andorra l'avortament està penat, fins i tot en els supòsits bàsics: perill greu per a la salut de la mare, violació o malformació greu del fetus.

La píndola de l'endemà l'administraran tant el SIAD com el Servei d'Urgències de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i la consulta jove del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària.

El fàrmac es proporcionarà a les dones més grans de 16 anys i a les més joves d'aquesta edat que vagin acompanyades dels pares o tutors legals.

El subministrament del medicament estarà subjecte a la valoració prèvia d'un professional sanitari, que haurà de valorar "si aquest mètode és el més adequat", ha manifestat la secretària d'estat de Salut, Helena Mas.

Així mateix, Mas ha destacat que el preservatiu és el mètode d'elecció per evitar embarassos no desitjats i per prevenir infeccions de transmissió sexual.

El SIAD es va crear el 2 de març del 2020 amb l'objectiu d'informar i assessorar les persones que necessitin orientació sobre la salut sexual i reproductiva.

BALANÇ DE FUNCIONAMENT

El SIAD ha atès 21 dones d'entre 16 i 45 anys durant el primer any de funcionament, amb una edat mitjana de les dones ateses de 27,6 anys, detalla el Govern.

Del total, 17 dones han demanat informació sobre la interrupció voluntària de l'embaràs, una sobre la prova d'embaràs, una altra sobre mètodes anticonceptius i una altra sobre malalties de transmissió sexual, mentre que la restant no es detalla.

La majoria de les consultes, 18, s'han dut a terme presencialment, dues s'han fet via correu electrònic i una telefònicament; vuit dones estaven solteres, vuit més tenien parella, tres estaven casades, una separada i de l'altra se'n desconeix l'estat civil.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés