Publicat 3/4/2019 15:21:50 +02:00CET

Sergi Pmies, Ingrid Guardiola, Melcior Comes i Sebasti Alzamora, Premis Serra d'Or 2019

Sergi Pmies, Ingrid Guardiola, Melcior Menges i Sebasti Alzamora, Premis Serra
EUROPA PRESS

Josep Massot veu perseguida la cultura catalana per "partits que presumeixen de democrcia"

BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Els escriptors, periodistes i autors Sergi Pmies, Ingrid Guardiola, Melcior Comes, Sebasti Alzamora i Aina Bestard han estat distingits aquest dimecres amb els Premis Crítica Serra d'Or 2019 en un acte presidit per l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que els guardonats han encomiat el poder de la paraula.

Sergi Pmies, que ha recollit el premi en la categoria de Narrativa per 'L'art de portar gavardina' (Quaderns Crema), ha recordat que el seu primer vincle amb la capalera de l'Abadia de Montserrat va ser "psicodlic", en no entendre l'entusiasme de la seva mare --l'escriptora Teresa Pmies-- per rebre una publicació plena de fotos de capellans en una llengua que no entenia en viure des de petit exiliat a Frana.

Melcior Comes ha guanyat en la categoria de Novella per 'Sobre la terra impura' (Proa), i ha ressaltat com "només la literatura pot explicar tota la realitat" i fins a quin punt l'amistat i les paraules ressonen en les persones.

Sobre el pecat, el vici, el dolor, la caiguda, la por, la culpa, per també la redempció, la voluntat i l'esperana versa el poemari 'La netedat' (Proa) de Sebasti Alzamora, que ha defensat parlar d'aquestes qüestions després de rebre el premi de Poesia.

Ingrid Guardiola, guanyadora per l'assaig 'L'ull i la navalla' (Arcdia), ha dedicat el premi a l'editorial per apostar pel pensament radical, per l'assaig en catal i establir un model d'eines crítiques.

MIRAR AMB ESPERIT CRÍTIC

La pensadora ha trencat una llana a favor de l'assaig crític, i sobretot de l'"exercici obert d'aprendre a mirar i analitzar les coses que ens passen amb esperit crític".

La traductora Esther Tallada ha explicat la feina que ha hagut de fer per portar al catal 'Llum d'agost', de William Faulkner (Edicions 1984), respectant la invenció de paraules que l'autor nord-americ va abocar en la novella el 1932, i ha dedicat l'ha dedicat al seu pare, malalt quan ella es va bolcar en la tasca reconeguda en la categoria de Traducció.

En l'mbit de Biografia, ha guanyat Agustí Pons per 'Maria Aurlia Capmany, l'poca d'una dona' (Meteora), mentre que en l'apartat d'Investigació en Humanitats s'ha reconegut el treball 'L'impressor Rafael Figueró i la premsa a la Catalunya del seu temps', de Xevi Camprubí.

INVESTIGACIÓ I TEATRE

En Investigació d'Altres Cincies, han guanyat el premi 'Atles dels núvols de l'Observatori Fabra', de Javier Martín-Vide i Alfons Puertas, i l'alemany Georg Kremnitz ha guanyat en l'mbit de Catalanística.

Dins de l'mbit teatral, s'han imposat Lara Díez, per 'Herncia abandonada'; 'Siempre a la verita tuya', de Manuel Veiga, i la Nau Ivanow, com a aportació interessant.

En la literatura infantil, han estat reconeguts 'Un pl a la sopa' (Flamboyant), d'lex Nogués i Guridi; 'La maleta' (Babulinka Books) de Núria Parera, i 'Naixements bestials' (Zahorí Books), d'Aina Bestard.

FRANCESC VILARÓ

El secretari de Cultura de la Generalitat, Francesc Vilaró, ha celebrat els nivells de creativitat a Catalunya, i ha lamentat que va haver-hi una "baixada significativa" del consum cultural per l'aplicació de l'article 155.

El director de la revista Serra d'Or, Josep Massot, que l'any passat no va ser present a l'acte per un infart, ha mostrat la seva preocupació pel moment polític: "Amb exiliats i presos polítics, i amb l'espasa de Dmocles d'una repressió brutal i completament injustificada contra la qual ens hem manifestat públicament de moltes formes".

Ha lamentat que la cultura catalana torna a estar "perseguida avui per part d'alguns partits que presumeixen de democrcia i respecte a la Constitució".

el més llegit

 1. 1

  Els treballadors autoconfinados en una residència de Lleida tornen a la seva casa

 2. 2

  Un centenar de voluntaris de L'Hospitalet (Barcelona) ajuden persones vulnerables

 3. 3

  Personalitats vinculades a Badalona (Barcelona) animaran a quedar-se a casa en xarxes socials

 4. 4

  Catalunya separa i trasllada a ancians de residències a diversos hotels i centres

 5. 5

  Girona preveu una ampliació d'UCI per atendre a pacients crícitcos