S'enlaira amb èxit el satèl·lit Cheops, que estudiarà exoplanetes

Publicat 18/12/2019 11:10:33CET
Enlairament del satèl·lit CHEOPS.
ESA

MADRID, 18 des. (EUROPA PRESS) -

El satèl·lit espanyol Cheops de l'Agència Espacial Europea (ESA) s'ha enlairat amb èxit a l'espai aquest dimecres a les 09.54 hores CET, tal com estava previst.

El satèl·lit havia d'enlairar-se aquest dimarts 17 de desembre, però, arran d'un problema en el coet, l'ESA va decidir ajornar-ne l'enlairament per a un dia després, aquest dimecres.

Cheops és una missió de seguiment per a l'estudi d'exoplanetes. El satèl·lit observarà estels brillants que ja se sap que alberguen planetes, i mesurarà els canvis minúsculs en la seva brillantor a causa del trànsit per davant del disc estel·lar.

En concret, la missió té com a objectiu estels que alberguen planetes de mida entre la Terra i Neptú, i oferir mesuraments precisos de la seva mida. Aquestes dades, juntament amb la informació que ja es coneix sobre les seves masses, permetrà als científics determinar-ne la densitat aparent, cosa que permetrà una primera caracterització d'aquests mons extrasolars. La densitat d'un planeta proporciona dades clau sobre la seva composició i estructura, en indicar, per exemple, si és predominantment rocós o gasós, o si conté oceans d'importància.

Espanya serà l'encarregada de controlar el satèl·lit, el primer de l'ESA construït al país per Airbus.