Publicat 25/01/2024 14:24

El Senat aprova definitivament la reforma constitucional per eliminar 'disminuït', amb l'únic rebuig de Vox

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, durant una sessió plenària al Senat, a 25 de gener de 2024, a Madrid (Espanya).
Alberto Ortega - Europa Press

MADRID, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Senat ha aprovat aquest dijous definitivament la reforma de l'article 49 de la Constitució per substituir la paraula 'disminuït' per 'persona amb discapacitat', amb tots els partits a favor menys Vox. En concret, la Cambra alta ha donat 'llum verda' a la modificació per 254 vots a favor i tres en contra dels senadors del partit de Santiago Abascal, que han votat de forma electrònica.

La proposta s'ha dut a terme per via exprés, tal com van acordar Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Al no introduir la Cambra alta cap modificació al text remès pel Congrés, la reforma no ha de tornar a la Cambra baixa i entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al BOE. A més, es publicarà també en català, basc, gallec i basc.

Aquesta reforma Constitucional va ser impulsada pel Comitè de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) el 2018 i, al costat del suport de la llavors vicepresidenta del Govern central, la socialista Carmen Calvo, va arribar al Congrés amb un acord unànime per substituir l'article per un nou text "més concorde als nous temps".

Fins ara, l'article 49 de la Constitució està redactat d'aquesta manera: "Els poders públics duran a terme una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració dels disminuïts físics, sensorials i psíquics, als quals prestaran l'atenció especialitzada que requereixin i els empararan especialment per al gaudi dels drets que aquest Títol atorga a tots els ciutadans".

Així, després de l'aprovació de la reforma, la redacció canviarà a "les persones amb discapacitat exerceixen els drets previstos en aquest Títol en condicions de llibertat i igualtat reals i efectives". "Es regularà per llei la protecció especial que sigui necessària per aquest exercici", s'afegeix.

A més, en el segon punt constarà: "Els poders públics impulsaran les polítiques que garanteixin la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat, en entorns universalment accessibles. Així mateix, fomentaran la participació de les seves organitzacions, en els termes que la llei estableixi. S'atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat".

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés