Publicat 16/10/2021 11:44CET

El SEM va fer més de 2.500 atencions per parades cardiorrespiratòries al 2020

El metge del SEM Francesc Carmona amb un pacient que va superar una parada cardiorrespiratòria, Alfonso Tristan
SALUD

Destaca la importància d'actuar al més aviat possible, fins i tot abans que arribin els sanitaris

BARCELONA, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

El Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) va fer al 2020 2.557 atencions per parades cardiorrespiratòries, ha informat aquest dissabte en un comunicat.

A més, el percentatge d'assistències en què el pacient va recuperar el pols es va situar en el 25,4%, una xifra superior al 22% de mitjana estatal.

El SEM, en el Dia Mundial de la Reanimació Cardiopulmonar (RCP), que se celebra aquest dissabte, ha destacat la importància d'"actuar al més aviat possible" en aquests casos, amb compressions toràciques.

Sota el lema 'Tots els ciutadans del món poden salvar una vida', ha explicat que "l'actuació dels testimonis és clau fins que arriben els equips d'emergències mèdiques", perquè iniciar immediatament la RCP pot cuadriplicar les possibilitats de sobreviure.

"Que qualsevol persona les faci sense por, perquè la supervivència de l'afectat per una parada cardiorrespiratòria cau un 10% cada minut que ningú fa res", ha explicat el metge del SEM Francesc Carmona.

Al 2019 el 72% de les alertes que va rebre el SEM per parades cardiorrespiratòries les van presenciar testimonis però només en un 29% es van fer maniobres de reanimació prèvies a l'arribada dels sanitaris.

El Sistema compta amb un protocol de suport telefònic que es posa en marxa cada vegada que entra una trucada per aquest assumpte: professionals de medicina i d'infermeria indiquen com fer les maniobres fins que arriba l'ambulància.

DESFIBRIL·LADORS PÚBLICS

A més es pot fer servir el Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA), un aparell que fa una descàrrega elèctrica controlada per restaurar el ritme cardíac i que es pot fer servir sense formació, perquè incorpora missatges de veu i visuals per guiar les persones que atenen el pacient; a Catalunya hi ha 731 i es pot consultar on estan a l'app del 061 Salut Respon.

El SEM ha incorporat des del 2015 un compressor toràcic mecànic a totes les unitats de Suport Vital Avançat; Carmona ha destacat que el seu ús permet alliberar l'esforç dels professionals sobre el pacient perquè puguin administrar-li els medicaments que calguin.

Recentment el SEM ha publicat a 'Critical Care' l'estudi més gran aleatoritzat de parades cardíaques extrahospitalàries que s'ha fet fins avui a la Península, que ha analitzat l'efectivitat i seguretat de l'elevació de cames durant la RCP.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés