Publicat 23/01/2019 18:39

Segueixen el viatge transcontinental de sis aufranys a través de GPS

Aufrany
UB

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

Científics de l'Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona (UB) han utilitzat la tecnologia GPS-GSM per seguir el viatge transcontinental de sis aufranys ('neophron percnopterus'), una espcie migratria en perill d'extinció que recala a Catalunya entre mar i setembre i que roman a frica la resta de l'any.

Actualment, existeix molt poca informació sobre com es produeix la migració d'aquest rapa --si fa parades per alimentar-se, on i durant quant de temps-- i quina mortalitat experimenta durant els seus desplaaments transcontinentals.

Per aix, durant l'estació de reproducció de l'any passat els científics van marcar amb emissors GPS sis aufranys per realitzar el seu seguiment: Ros, Obac, Avenc, Orís, Picatxo i Asticot van ser els individus escollits.

Els tres primers havien nascut el 2018: Ros i Obac procedien del Parc Natural de Sant Lloren del Munt i l'Obac, i Avenc, de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

Orís era un jove aufrany nascut el 2017 i procedent d'un centre de recuperació; Picatxo havia nascut el 2016 a La Garrotxa, i Asticot, el 2014 al sud de Frana.

Els tres últims integraven un grup d'aufranys que havien estat capturats i alliberats a la comarca d'Osona.

Es tracta d'una de les primeres vegades que s'han utilitzat emissors GPS-GSM en aquesta espcie, amenaada a tot el món, amb l'objectiu de conixer els seus moviments transcontinentals i de fer el seguiment de la seva tornada a Catalunya durant la primavera, ha explicat el cap de l'Equip de Biologia de la Conservació de la UB, el professor Joan Real.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés