Actualitzat 24/11/2020 13:28

La vacuna russa contra la covid-19 mostra una eficàcia superior al 95%

Una investigadora treballa en el desenvolupament de la vacuna Sputnik
SPUTNIK V

Cada immunització costarà menys de vint dòlars (16,83 euros)

MADRID, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

L'eficàcia de la vacuna russa contra la covid-19, anomenada 'Sputnik V', és del 91,4 per cent, segons la segona anàlisi provisional de les dades que s'han obtingut 28 dies després de l'administració de la primera dosi (7 dies després de la segona dosi). Així mateix, les dades preliminars dels voluntaris després de 42 dies de la primera dosi (21 dies després de la segona dosi), quan ja han format una resposta immunològica estable, indiquen una eficàcia superior al 95 per cent.

Així ho han anunciat aquest dimarts el Centre Gamaleya i el Fons Rus d'Inversió Directa (RDIF, en rus) després de revisar els resultats de la segona anàlisi de dades provisionals dels assaigs clínics de fase III doble cecs, aleatoris i controlats per placebo. Uns 40.000 voluntaris hi participen, dels quals més de 22.000 s'han vacunat amb la primera dosi i més de 19.000 amb la primera i segona dosi a 29 centres mèdics russos. Actualment, la fase III dels assaigs clínics està aprovada i en curs a Bielorússia, els Emirats Àrabs Units, Veneçuela i altres països, a més de la fase II-III a l'Índia.

L'avaluació d'aquesta eficàcia es va dur a terme entre 18.794 voluntaris 28 dies després de rebre la primera dosi (7 dies després de la segona dosi) del vaccí o el placebo quan es va arribar al segon punt de control de l'assaig segons el protocol de l'assaig clínic. Aquesta segona anàlisi provisional d'eficàcia es va fer sobre la base de 39 casos confirmats identificats en el grup de placebo (31 casos) i en el grup de la vacuna (8 casos). La proporció entre el grup placebo i el grup vacunat és d'1 a 3.

Segons el protocol de la fase III dels assaigs clínics de 'Sputnik V', l'eficàcia provisional es calcula en tres punts de control representatius: en aconseguir els 20, 39 i 78 casos d'infecció per coronavirus entre els voluntaris del grup de placebo i del grup que va rebre el vaccí.

La propera anàlisi de dades provisionals es durà a terme quan s'arribi al tercer punt de control de 78 casos confirmats de coronavirus entre els participants. L'anàlisi final de les dades estarà disponible quan acabi la fase III dels assaigs clínics.

Segons han avançat, les dades provisionals de la investigació les publicarà l'equip del Centre Gamaleya en "una de les principals revistes mèdiques internacionals revisades per parells". Un cop hagin finalitzat els assaigs clínics de la fase III de 'Sputnik V', el Centre Gamaleya donarà accés a l'informe complet de l'assaig clínic.

D'acord amb les dades, ara per ara no s'han identificat situacions adverses inesperades. Alguns dels voluntaris que s'han vacunat van patir alguns efectes adversos menors de curta durada, com dolor al punt d'injecció i símptomes semblants als de la grip: febre, feblesa, fatiga i mal de cap.

"És molt important que la segona anàlisi provisional d'eficàcia del 'Sputnik V' hagi confirmat les nostres troballes de la primera etapa i hagi mostrat la seva eficàcia en un 91-92 per cent. La segona anàlisi es va fer una setmana després que els voluntaris rebessin la segona dosi, la qual cosa vol dir que el seu cos ha reaccionat parcialment a les dues dosis. Esperem que la taxa d'eficàcia sigui encara més alta sobre la base de les dades de tres setmanes després de la segona immunització, quan s'aconsegueix la resposta més forta i estable del cos. Tenim previst dur a terme la tercera anàlisi de dades provisionals després de 78 casos confirmats de coronavirus entre els voluntaris i creiem que els resultats superaran les expectatives inicials. L'avaluació final de l'eficàcia del fàrmac estarà disponible després que concloguin els assaigs clínics de la fase III", ha comentat el director del Centre Gamaleya, Alexander Gintsburg.

'Sputnik V', finançada pel Fons Rus d'Inversió Directa, té dos components: el primer es basa en l'adenovirus humà tipus 26 i el segon en l'adenovirus humà recombinant del tipus 5. La vacuna s'administra dues vegades, en un interval de com a mínim 21 dies.

COSTARÀ 16,83 EUROS

D'altra banda, el Fons Rus d'Inversió Directa ha anunciat que el preu del 'Sputnik V' als mercats internacionals serà de menys de 10 dòlars (8,42 euros) per dosis a partir de febrer del 2021, la qual cosa suposa menys de 20 dòlars (16,83 euros) per les dues dosis necessàries. Per tant, asseguren que serà "més barata que les vacunes basades en la tecnologia de l'ARNm amb taxes d'eficàcia semblants", com les de Moderna i Pfizer. Per als ciutadans russos, la vacunació amb 'Sputnik V' serà de franc.

La vacuna es produirà de manera liofilitzada (seca), que s'emmagatzema a una temperatura de 2 a 8 graus centígrads. "Aquest règim permet que el vaccí es distribueixi als mercats internacionals, a més de l'ampliació de l'ús a regions de difícil accés, incloses les zones de clima tropical", destaquen.

Segons les dades que han aportat les autoritats russes, els acords actuals entre el RDIF i les companyies farmacèutiques permetran la producció del seu vaccí per a 500 milions de persones cada any a partir del 2021 fora de les seves fronteres. A més, el RDIF informa que "estudia altres sol·licituds de diversos països i empreses per augmentar encara més la capacitat de producció".

Les primeres entregues a l'estranger de la vacuna russa es faran al gener del 2021 sobre la base de les associacions amb els fabricants estrangers. Els clients, que han presentat recentment les sol·licituds, podran rebre els primers lots del vaccí a partir del març del 2021.

"El Centre Gamaleya ha desenvolupat una de les vacunes més eficaces contra el coronavirus al món amb una taxa d'eficàcia superior al 90 per cent i un preu dues vegades inferior al d'altres vacunes amb una taxa d'eficàcia semblant. La singularitat de la vacuna russa radica en l'ús de dos vectors adenovirals humans diferents, la qual cosa permet una resposta immunològica més forta i a un termini més llarg en comparació amb les vacunes que utilitzen un mateix vector per a dues dosis. Estem preparats per començar l'entrega de la vacuna als mercats estrangers gràcies a les associacions amb diversos fabricants de l'Índia, el Brasil, Corea del Sud, la Xina i quatre països més", ha indicat el director general del Fons Rus d'Inversió Directa, Kirill Dmitriev.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés