Publicat 19/02/2014 17:18

El sector cultural català reclama al Govern que els rebaixi l'IVA al 10%

BARCELONA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

Diferents representants del sector cultural català han comparegut aquest dimecres a la comissió al Parlament per reclamar al Govern espanyol que rebaixi l'IVA de la cultura a un 10%, a diferència del 21% que grava els productes culturals.

El president de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya, Lluís Torrent, ha criticat que als locals que ofereixen música i servei de restauració se'ls exclogui de l'impost reduït del qual gaudeix el sector de l'hostaleria, i ha lamentat que amb la crisi i l'augment de l'IVA combinats han perdut nou milions d'espectadors des del 2008 fins el 2012, així com uns 20.000 llocs de feina a nivell estatal.

El director del grup Focus i el president de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya, Daniel Martínez, ha afirmat que ha estat negociant, sobretot, amb el Ministeri d'Hisenda, i ha explicat que, segons la seva opinió, l'IVA és "un tema d'oportunitat política", i que rebaixar-lo els comportaria més vots en les pròximes eleccions.

Segons Martínez, del percentatge total de la caiguda del consum cultural, l'augment de l'IVA representa un 61,4%, la crisi un 31,8% i l'efecte alarma un 6,8%, i ha precisat que només amb les arts escèniques s'ha perdut una tributació de 25 milions d'euros, el que demostra que la pujada no ha servit per recaptar més.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el president del Gremi d'Empresaris de Cinema de Catalunya, Camilo Tarrazón, que ha remarcat que "perquè Hisenda guanyés un euro, el sector ha perdut 3,34 euros".

La presidenta de l'Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya, Anna Rosa Cisquella, ha explicat que la contractació d'espectacles a nivell estatal ha baixat un 60% i un 40% a Catalunya, el que ha fet que molta gent treballi gratis, una involució "al franquisme".

El president de l'Associació Catalana de Crítics d'Art, Josep Maria Minguet, ha acusat el ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, d'haver-se convertit en "un càstig a la concepció de la cultura entesa com a pensament crític".

El sector del cinema també ha volgut destacar el dany que els provoca la pirateria --sumat al de la crisi i l'IVA-- en la reducció d'ingressos, segons el president de l'Associació de Productors Audiovisuals Federats, Ramon Colom.

Tot i que s'acaba d'aprovar un esborrany de la reforma de llei de propietat intel·lectual, Colom ha expressat el seu escepticisme perquè no hi ha un pressupost assignat per a combatre la pirateria.

TAXA A LES OPERADORES

El Govern va anunciar a finals de gener que es cobraria a les operadores d'internet tres euros l'any per cada connexió contractada a Catalunya, de manera que s'espera recaptar un total de 20,5 milions d'euros per fomentar el sector audiovisual.

El president del col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, Santiago Lapeira, ha manifestat el seu total acord amb la mesura, i ha reconegut que no serà fàcil aprovar-la perquè "les operadores telefòniques s'hi oposaran amb tota la seva força".

Minguet, pel seu costat, s'ha posicionat a favor de la taxa, però s'ha mostrat disconforme amb el fet que els beneficis es reparteixin només entre els productes audiovisuals, i no entén perquè no pot aplicar-se també al sector de l'art pictòric.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés