Publicat 20/02/2014 15:02

El sector cultural català exigeix al Govern central que deixi d'especular amb la cultura

BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

Diferents personalitats del sector cultural català han exigit aquest dijous al Govern espanyol que deixi d'especular amb la cultura, amb motiu de la comissió convocada al Parlament per discutir la proposició de llei de reforma de l'impost cultural per presentar al Congrés.

En aquesta línia s'ha manifestat l'artista del Circ Cric Montserrat Trias, qui ha dit que "la cultura no és una inversió especulativa perquè té a veure amb els valors de la societat", i que el seu circ va detenir la gira a causa de que la crisi, combinada amb la pujada de l'impost cultural el 2012 del 8% al 21%, no els va deixar marge de beneficis.

Ha afegit que mentre que la taxa als productes culturals és alta, el de les revistes pornogràfiques només és del 4%, afirmació que ha rematat el pallasso Tortell Poltrona, Jaume Mateu, a l'expressar que "Espanya és una país on la cultura rellisca tant que Machado està enterrat a França i García Lorca en un fossat comú".

La directora executiva del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Mònica Campos, ha atribuït a l'augment de l'IVA la caiguda en un 28% de l'ocupació mitjana del teatre --normalment del 70%-- des del principi de la temporada 2012-2013, en què es van perdre 40.000 espectadors i un milió d'euros en concepte de venda d'entrades.

El director del teatre-auditori Àtrium, Jaume Antich, ha manifestat que l'IVA tracta tota la població per igual, pel que afecta de manera especialment agressiva a la població amb menys recursos, afirmació que ha recolzat el president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, Joan M. Gual, a l'explicar que el Govern vol formar part d'Europa sense garantir els drets als ciutadans que estableixen els estatuts comunitaris.

També ha expressat la seva disconformitat amb que "els poders polítics obeeixin els 'lobbies' que no han estat escollits a les urnes.

La cantant Montserrat Pratdesaba, el nom artístic de la qual és Big Mama, ha anat més enllà al demanar que a part de la reducció de l'IVA en els productes culturals, s'apliqui també una rebaixa en l'impost dels instruments pels músics, així com més flexibilitat en la legislació perquè espais de restauració puguin oferir música en viu sense dificultats legals.

LLEI DE MECENATGE

Diversos interlocutors han criticat l'absència d'una llei de mecenatge --per estimular que entitats privades assumeixin part del cost dels productes culturals-- que els afavoreixi per així poder complementar el seu pressupost.

El director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, ha lamentat que no existeix una tradició de mecenatge a Espanya --el que segons ell influeix en que cap ministre d'Hisenda li hagi interessat-- i que un 'espònsor' prefereix subvencionar l'esport que les arts escèniques perquè "té més glamur".

El discurs de l'escriptor i crític d'art Vicenç Altaió ha recolzat la mateixa idea, i ha declarat que fa anys que es treballa per tirar endavant una llei de mecenatge, i que espera que amb una política de més proximitat es pugui avançar en aquest aspecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés