Publicat 10/02/2015 16:13

El sector català del circ lamenta la seva precarietat i demana ajuda a l'administració

Rosa Raluy en el Circ Raluy.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) i el Consell Nacional de Cultura i de les Arts (Conca) han lamentat aquest dimarts en una roda de premsa la precarietat en la qual viuen els espais de formació de circ i els professionals del sector, i han reivindicat més reconeixement i ajuda a l'administració pública.

El president de l'APCC, Joan Ramon Graells, ha criticat que el 2014 només es van dedicar 2,8 milions d'euros als espais de formació de circ, una xifra que considera "pobre" en comparació amb la que es destina a les escoles de teatre, pel que ha demanat més ajuda per part del sector públic.

El cap de l'àrea de coneixement del Conca, Ramon Castells, ha assenyalat que les principals deficiències del sector se centren en el reconeixement institucional, el finançament públic, la difusió d'activitats, i els recursos humans i materials dels quals disposen els espais de formació circense.

Aquestes són les conclusions a les quals s'ha arribat després de l'elaboració de dos estudis, sobre els espais de formació de circ i els formadors a Catalunya, presentats aquest dimarts a l'Ateneu Popular de Nou Barris.

ELS FORMADORS

L'informe 'El perfil del formador de circ a Catalunya', en el qual les dades poden consultar-se al Directori de Formadors de Circ de la pàgina web de l'APCC, recull que la mitjana de temps que els formadors dediquen a aquesta activitat és de 13,7 hores setmanals, el que no els permet treballar de manera completa en aquest camp.

L'estudi també destaca que el 60,9% dels formadors de circ a Catalunya tenen entre 26 i 90 anys, que la majoria (un 45,8%) rau a Barcelona i que existeix paritat entre sexes.

El 60% dels formadors té titulació superior i un 5% porta més de 20 anys en el sector de la formació, i han estat de 10 anys la mitjana de temps d'experiència.

ELS CENTRES DE FORMACIÓ

L'informe 'Els espais de formació de circ a Catalunya' assenyala que en els últims cinc anys ha aparegut el 57% dels centres inclosos a l'estudi i que hi ha una gran concentració d'espais a la ciutat de Barcelona, que acull el 33% del total.

Els centres dedicats de manera exclusiva a la formació del circ representen el 36%, i la majoria disposen de menys de cinc professors i 50 alumnes.

Un 45% dels projectes aconsegueix més d'un 75% del seu finançament a través de les quotes d'inscripció als cursos i el 44% dels centres rep alguna ajuda pública però el 60% dels casos aquesta no supera el 25% del seu pressupost.

Davant d'aquesta situació, el president del Conca, Carles Duarte, ha demanat que el circ adquireixi "el reconeixement i el suport que necessita", al que la membre de la comissió de formació de l'APCC, Pili Serrat, ha afegit la reivindicació d'un marc legal per al sector.

Les xifres de l'estudi poden consultar-se en el nou directori d'espais de formació de circ que alberga la web de l'APCC, on els centres poden donar-se d'alta i modificar les seves dades.

L'objectiu d'aquest directori, que actualment incorpora una quarantena d'espais de formació, és renovar-se i créixer els anys vinents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés