Actualitzat 22/10/2015 17:04

Sciarroni reflexiona sobre tradicions folklòriques i l'emancipació de l'espectador amb 'Folk-s'

Un momento de 'Folk-s', de Alessandro Sciarroni
MERCAT DE LES FLORS

BARCELONA, 24 març (EUROPA PRESS) -

El coreògraf i dramaturg italià Alessandro Sciarroni proposa l'emancipació de l'espectador en la seva obra 'Folk-s', una reflexió sobre la supervivència de les danses folklòriques tradicionals que podrà veure's al Mercat de les Flors de Barcelona aquest divendres i dissabte.

A la peça, sis ballarins realitzen una dansa folklòrica de la regió del Tirol, al nord d'Itàlia, en una coreografia que es compon en temps real i que "realitzaran mentre quedi una persona del públic o un ballarí", ha explicat l'artista aquest dimarts en roda de premsa.

Després de preguntar-se per què sobreviuen en la contemporaneïtat aquestes tradicions culturals, van arribar a la resposta filosòfica que "viuran mentre hi hagi algú que les miri i les practiqui", ha plantejat.

Partint d'aquest concepte, Sciarroni dóna la llibertat als espectadors de quedar-se o partir --sense possibilitat de tornar--, una decisió que els vincula a l'obra fent que prenguin consciència que formen part d'ella, de la mateixa manera que passa amb els ballarins, que també poden parar de ballar.

L'espectacle se sustenta sobre diferents normes, recollides en un manifest, entre les quals està la possibilitat de que un ballarí elegeixi una cançó o ambient sonor, sota la premissa que no es podrà tornar a utilitzar.

Sciarroni es va dedicar durant deu anys al teatre i, després d'estudiar art contemporani i desenvolupar-se com a artista de 'performances', va trobar en la dansa un forat per les seves obres, que barregen disciplines i sovint són difícils de classificar.

BENEDICCIÓ TIROLESA

La companyia, formada per ballarins contemporanis i actors, va treballar durant sis mesos per aprendre el ball i posar el cos a punt, una formació que van haver de fer a través de vídeos del portal en línia YouTube, ja que es tracta d'una tradició molt tancada als autòctons de la regió tirolesa, que no podien ensenyar a la companyia el ball, ha relatat.

"Ens desplaçavem a un poble de les muntanyes i ballàvem davant d'ells; ens sentíem com si blasfeméssim, perquè interpretàvem sense música i amb una ballarina --en la tradició només són homes--, però els va agradar, ens van felicitar i ens van donar la seva benedicció", ha explicat Sciarroni.

La peça forma part d'una trilogia en la qual Sciarroni planteja els malabars i l'esport com una meditació que requereix serietat i concentració, enlloc d'un entreteniment, en la qual l'última obra treballa amb ballarins discapacitats i visitarà Barcelona.

PER A NENS I JOVES

Sciarroni oferirà també al Mercat de les Flors la seva peça infantil 'Joseph_Kids' --que a més de fer funcions per centres educatius oferirà una funció oberta al públic aquest dissabte--, l'adaptació del seu primer solo 'Joseph', que ha representat per instituts.

En la primera part de 'Joseph' apareix un home d'esquenes davant d'un ordinador, que es pot veure a través d'una projecció en una gran pantalla i que posa l'accent en els efectes de vídeo, mentre que en la segona part el protagonista, cansat de la soledat, busca companyia a través de la xarxa amb el xat de vídeo aleatori 'Chatroulette'.

La versió infantil substitueix la xarxa per una conversa via Skype amb un ballarí que està fora de la sala, i que interactua amb el protagonista, disfressats de Batman i Robin.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés