Publicat 19/11/2019 18:48:36 +01:00CET

Save the Children obrirà una unitat pionera d'atenció a abusos infantils a Tarragona el 2020

La responsable de Polítiques d'Infància Save The Children, Emilie Rivas, ha comparegut en la Comissió d'Infància del Parlament.
SAVE THE CHILDREN

Reunirà tots els recursos necessaris per a un abordatge integral

TARRAGONA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

Save the Children preveu obrir a Tarragona durant el primer trimestre del 2020 una unitat pionera d'atenció a abusos infantils, que seguirà un model islandès que agrupa en un mateix espai tots els recursos que intervenen davant un cas d'abús sexual contra nens, i ho farà a través d'una prova pilot.

Aquest dimarts, la responsable de Polítiques d'Infància Save The Children, Emilie Rivas, ha comparegut a la Comissió d'Infància del Parlament per actualitzar els grups parlamentaris de l'evolució del projecte i respondre els dubtes dels diputats.

Rivas ha explicat que l'inici està previst de cara al primer trimestre del 2020, però també ha assegurat que "és un canvi de paradigma i ha d'estar ben fet" --"no podem tenir pressa" --ha dit--, i en aquest sentit ha afegit que és una prova pilot i podran canviar coses.

El model agrupa en un mateix espai tots els recursos que intervenen en un cas d'abús sexual contra nens, és a dir, els departaments de la Generalitat de Justícia, Interior, Assumptes Socials i Famílies i Salut, perquè la Casa dels Nens sigui l'"únic interlocutor davant dels abusos infantils".

UN MODEL D'ÈXIT EN EL NORD D'EUROPA

En aquest sentit, Rivas ha explicat que s'ha escollit Tarragona perquè "és més fàcil integrar tots els serveis", i ha reclamat un full de ruta per a les següents cases, canviar protocols, advocats especialitzats i, en definitiva, més mitjans i garanties per impulsar un projecte amb més de 20 anys de funcionament a Europa.

Segons ha explicat l'ONG, "són múltiples els estudis empírics que han demostrat que aquest model ajuda a millorar el tractament del nen i de la seva família, a més, afavoreix el nombre de denúncies i també de condemnes dels agressors".

UN PROJECTE PIONER

Malgrat que ja s'aplica als Estats Units i el nord d'Europa, la Casa dels Nens de Tarragona serà la primera de tot l'estat i dels països del sud d'Europa i, segons Rivas, "promourà un canvi de model no només a Catalunya sinó també a Espanya".

La Generalitat va anunciar el passat mes de desembre, en el ple monogràfic sobre infància en el Parlament, que havia iniciat la revisió del sistema de protecció dels nens tutelats per la Direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia) per convertir-lo en un model integral que pot veure la llum aquest 2020.