Publicat 12/08/2019 15:53

Save the Children demana al Govern espanyol donar suport a una resposta europea perqu l'Open Arms vagi a port segur

El buc de rescat de Proactiva Open Arms que viatja amb 151 persones a bord
OPEN ARMS

MADRID, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

Save the Children ha exigit al Govern espanyol que doni suport a una resposta conjunta a nivell europeu perqu les persones rescatades per l'Open Arms i l'Ocean Viking en els darrers dies puguin anar al port segur més prxim de manera "urgent": a bord del buc Open Arms continua havent-hi 151 immigrants i a l'Ocean Viking, 251.

"Condemnem l'abandó que s'est produint per part d'Espanya i de les institucions europees. En total hi ha més de 400 persones atrapades al Mediterrani. Els nens i nenes, que porten dies sense saber qu ser d'ells, patint les altes temperatures i la humitat, necessiten desembarcar i ser atesos al més aviat possible", explica la tcnica d'incidncia política en migracions de Save the Children, Jennifer Zuppiroli.

L'organització, que atén els menors que arriben a Espanya, destaca els alts nivells d'ansietat i desorientació que pateixen aquests nens i nenes durant i després del procés migratori, així com sentiments de solitud i abandó per no poder comunicar-se amb els familiars. En el cas de les joves, assenyala que moltes han patit abusos i violncia durant el viatge i necessiten assistncia mdica urgent.

L'ONG recorda que les dues embarcacions són de rescat i no tenen capacitat per poder atendre durant tant temps tantes persones a bord.

"No hi ha debats polítics que puguin justificar l'abandó que pateixen els nens i les nenes a bord d'aquests bucs. La prioritat en aquesta crisi ha de ser salvar vides i no frenar el flux migratori", insta Zuppiroli.

Save the Children recorda que l'obligació d'assistir les persones que es trobin en perill al mar és un dels principis bsics i essencials del Dret Marítim, i així ho reconeix tota la legislació internacional ratificada per Espanya.

En aquest sentit, l'organització demana posar el focus de responsabilitats en els pasos que han tancat els ports, Malta i Itlia, i no en les ONGs.

"Europa no ha de criminalitzar els qui salven vides al Mediterrani, ha d'impedir que les violacions al dret internacional fetes per Itlia en aquest cas no quedin impunes. Les persones migrants que escapen dels abusos, la pobresa i la violncia continuaran endinsant-se al mar sense cap tipus de seguretat i posant la seva vida en perill. És la nostra obligació ajudar-los", afegeix Zuppiroli.

Save the Children exigeix que el Govern espanyol pressioni la Unió Europea perqu torni a establir una operació de cerca i rescat al Mediterrani, així com un mecanisme de corresponsabilitat entre estats membre per a l'acolliment.

L'ONG demana a més que, fins que no hi hagi un mecanisme formal i obligatori, el Govern espanyol faci costat a les iniciatives orientades a l'acolliment voluntari.

"És urgent que s'estableixin vies legals i segures que permetin a totes aquestes persones, que tenen el dret de ser protegides, a arribar fora de perill a Europa", conclou Zuppiroli.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés