Publicat 23/7/2019 17:35:43 +02:00CET

Save the Children alerta que la tornada de menors migrants té "greus riscos" per a ells

BARCELONA, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

Save the Children ha lamentat que el tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, hagi plantejat fer una tornada assistida dels menors migrants no acompanyats als seus països d'origen, i ha alertat que presenta "greus riscos per als seus drets".

En un comunicat aquest dimarts, l'organització ha demanat una "reforma profunda" del sistema de protecció i integració o que es desenvolupin altres solucions duradores, com el reagrupament familiar a altres països d'Europa o amb família extensa a Catalunya i altres comunitats autònomes.

El director de Save the Children a Catalunya, Antoni Pérez, ha observat: "Si s'han vist amb necessitat de fugir sols dels seus llocs d'origen, retornar-los sense garantir que les condicions d'origen són veritablement segures pot exposar-los a situacions altament perjudicials".

Ha insistit que les administracions han de posar tots els mitjans necessaris per escoltar els menors, que han d'estar suficientment informats i amb assistència lletrada, i que en cas de plantejar-se la tornada, es contempli el dret del menor a negar-s'hi, i ha dit que no es podrà fer en casos en els quals pugui ser sol·licitant d'asil.

També han de vetllar per l'interès superior del menor, per la seva seguretat i benestar, com diu la llei: "Un menor que arriba sol es troba en una situació d'especial vulnerabilitat, per la qual cosa requereix una atenció especialitzada", ha dit Pérez.

L'organització ha considerat que hi hauria d'haver una forma de repartiment obligat dels menors estrangers no acompanyats (Menes) entre les diferents comunitats autònomes, i ha recordat que tots els Estats estan obligats a atendre de manera individualitzada les circumstàncies que han portat a cada persona a provar d'entrar al seu territori, amb particular atenció quan es tracta d'un nen no acompanyat, un perfil que necessita protecció.