Publicat 11/05/2020 18:57

Saturn té el sistema de boires en capes més extens del Sistema Solar

Visió del sistema de boira en capes en l'hexgon de Saturn
CGP/UP`V/EHU/Cassini NASA/ESA

   MADRID, 11 maig (EUROPA PRESS) -

   La combinació d'imatges del telescopi espacial Hubble i de la passada missió Cassini de la NASA han perms descobrir a Saturn el sistema de boires en capes més extens observat en el sistema solar.

   La nau Cassini, que va estar en rbita del planeta entre els anys 2004 i 2017, va enregistrar una immensa quantitat d'imatges des de molt variades distncies al planeta i angles de visió. Al juny de l'any 2015, la seva cmera principal va obtenir imatges del crcol del planeta a molt alta resolució, capaces de resoldre detalls d'1-2 km, que capturaven les boires situades sobre els núvols que tracen l'ona hexagonal de Saturn. Les imatges mostraven una sorprenent estructura ondulant al voltant de la regió polar nord del planeta, i la forma del qual semblaria haver estat traada per un gemetra.

   A més, es van utilitzar molts filtres de color, des de l'ultraviolat fins a l'infraroig proper, per estudiar la composició d'aquestes boires. Com a suport per a la nova investigació, publicada a 'Nature Communications', es van fer servir també imatges del Telescopi Espacial Hubble preses 15 dies més tard i que mostren a l'hexgon vist des de dalt --no en cercle--.

   "Les imatges de Cassini ens han perms descobrir que, com si formessin un "sandwich", l'hexgon té un sistema multicapa d'almenys set boirines que s'estenen des del cim dels seus núvols fins a més de 300 km d'altura", ha declarat el professor Agustín Sánchez Lavega, de la Universitat del País Basc, qui va liderar l'estudi. "Altres mons freds com el satllit Tit de Saturn o el planeta nan Plutó tenen també capes de boires, per no en tal nombre, ni tan regularment espaiades", explica en un comunicat.

   Cada capa de boira té entre 7 i 18 quilmetres d'espessor en vertical, i d'acord amb l'anlisi espectral conté partícules molt petites amb rdios de l'ordre d'1 micra. La seva composició química és extica per als nostres estndards terrestres: a causa de les baixes temperatures en l'atmosfera de Saturn, entre 120C i 180C sota zero, poden estar compostes per cristalits de gel d'hidrocarburs com l'acetil, propino, prop, diacetileno, o fins i tot but en el cas de les boires més altes.

   Un altre dels aspectes que l'equip ha estudiat és la regularitat en la distribució vertical de les boires. La hiptesi que proposen és que les boires estan organitzades per la propagació vertical d'ones de gravetat que generen oscillacions en la densitat i temperatura de l'atmosfera, fenomen ben conegut a la Terra i altres planetes.

   Els investigadors plantegen que és la prpia dinmica de l'hexgon i el seu intens corrent en doll la que pot explicar la formació d'aquestes ones de gravetat. A la Terra també s'han observat aquest tipus d'ones generades pel corrent en doll ondultants que amb velocitats de 100 quilmetres per hora es dirigeix d'Oest a Est en les latituds mitjanes. El fenomen pot ser semblant en tots dos planetes, si bé les peculiaritats de Saturn fan que aquest sigui un cas únic en el sistema solar. És un aspecte que queda pendent per a futures investigacions.