Publicat 11/04/2021 11:24

Santiago Vilanova avisa en un llibre del risc de "collapse ecolgic" a Catalunya

El periodista Santiago Vilanova publica 'L'emergncia climtica a Catalunya. Revolució o collapse'.
S. VILANOVA

Reclama un canvi en els sistemes de producció, de consum i de govern

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

El periodista, escriptor i consultor ambiental Santiago Vilanova est convenut que Catalunya es dirigeix al collapse ecolgic" i que, si no canvia la seva relació amb el mitj i modifica els seus sistemes de producció, consum i govern, molts sectors i ecosistemes catalans tindran greus dificultats en les properes dcades.

"No ho dic jo, ho diuen els principals científics i eclogs, als qui he preguntat per a aquest llibre", ha sostingut Vilanova en una entrevista d'Europa Press per la publicació de l'assaig 'L'emergncia climtica a Catalunya. Revolució o collapse' (Edicions 62).

Membre de múltiples grups ecologistes i d'associacions de periodistes mediambientals, Vilanova ha dedicat la majoria de la seva vida professional a analitzar l'impacte del canvi climtic i a divulgar les seves conseqüncies i possibles solucions, que ara resumeix en aquest nou llibre, escrit durant el confinament pel coronavirus.

Vilanova preveu "conseqüncies dramtiques" per a Catalunya en les properes dcades si no hi ha canvis drstics, com podrien ser un augment de la temperatura de gairebé dos graus, la desaparició dels deltes del Llobregat i de l'Ebre, el desgla als Pirineus, plagues de meduses, la prdua de platges, incendis i, fins i tot, noves pandmies.

"Si no hi ha una visió transversal de la salut, que inclogui la humana, l'animal i la del clima, vindran més epidmies", ha dit el periodista, que ha lamentat que el Govern no hagi comptat amb eclegs en la gestió de la pandmia de la Covid-19, i ha assegurat que, si no se soluciona la crisi climtica, es repetiran situacions semblants.

Per a l'autor, la pandmia és un clar exemple de zoonosi i de les conseqüncies d'una agricultura i un consum entesos i gestionats malament; per també ha provocat fenmens positius per al clima, com ha estat la reducció del trnsit rodat contaminant o una "increment de la sensibilització" de la població amb el medi ambient.

REVOLUCIÓ

Una altra llió que Vilanova ha tret del confinament i la crisi sanitria és que "mesures drstiques o autoritries com imposar les mascaretess" poden ser un exemple a seguir en les polítiques climtiques, perqu resulten efectives; tot i que ha insistit que la transició ecolgica hauria de ser democrtica, justa i dialogada.

"La revolució ha de ser participativa, per si no és possible, haur de ser autoritria: si la revolució no es fa amb rapidesa, no arribarem a temps", ha sostingut l'autor que, amb tot, aposta per un gran pacte nacional pel clima entre les empreses, els sindicats, els governs i les associacions de consumidors i ecologistes.

Ha insistit que les grans mesures en favor del clima passen per les grans empreses i els governs, per ha reivindicat que la societat civil també té un paper clau a l'hora de canviar el sistema: "Si un 10% dels consumidors demana un canvi, es donar, ningú no es podr negar".

GOVERN

Vilanova ha lamentat que Catalunya és la comunitat autnoma "més retardada en energies renovables" i la regió del Mediterrani amb més energia nuclear; a més de ser un territori al qual li falta sobirania ecolgica i energtica, i on no es presta suficient atenció als eclegos i ecologistes, en les seves paraules.

"Portem un retard de tres dcades a l'hora d'aplicar mesures contra el canvi climtic, i les polítiques de mitigació que s'han fet a Catalunya han estat un fracs", ha afegit l'autor, cofundador del partit ecologista Els Verds-Alternativa Verda (1999) i exdiputat de Junts al Parlament (2020).

"Falta un debat sobre el clima al Parlament i als mitjans de comunicació; i també un Govern veritablement ecologista i ben preparat", ha defensat Vilanova, que reclama que el nou executiu catal compti amb una vicepresidncia per a la transició ecolgica amb el mateix poder que les conselleries d'Economia o Territori.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés