Publicat 06/03/2021 10:50CET

Santiago López Petit "actualitza" el 'mite de la caverna' en la seva primera novel·la

Coberta de 'Tan a prop de la vida' de Santiago López Petit
RAIG VERD

Retrata la societat actual, en què "mercat i vida es barregen"

BARCELONA, 6 mar� (EUROPA PRESS) -

El filòsof i escriptor Santiago López Petit "actualitza el 'mite de la caverna" de Plató en el seu primer llibre de ficció, 'Tan a prop de la vida' (Raig Verd), una novel·la escrita com una paràbola i una al·legoria sobre què és la vida.

L'autor ha explicat en una entrevista d'Europa Press que el llenguatge filosòfic se li quedava curt per als seus objectius en aquest llibre, motiu pel qual va decidir fer servir la ficció "per primera i última vegada", perquè assegura que ja no té gairebé res més a dir.

El nucli de la novel·la --publicada en castellà amb el títol 'Tan cerca de la vida' per Rayo Verde-- gira entorn del que segons ell és "la metàfora consubstancial a la humanitat", això és, la llum i la foscor, el dia i la nit, com en el 'mite de la caverna', ha explicat.

No obstant això, es diferencia de l'obra de Plató en què la seva tesi filosòfica-política és que el capitalisme s'ha barrejat amb la realitat fins al punt que "ja no hi ha un 'fora' i només podem obrir esquerdes per poder respirar".

UN 'JO' QUE SIGUI RENDIBLE

La novel·la es desenvolupa a l'Escola de la Vida, que representa la societat actual, on els protagonistes ingressen per inventar un 'jo' que sigui rendible, que "funcioni en el mercat de la vida".

No obstant això, l'escola acaba sent una màquina de destrucció, d'extracció d'intel·ligència i d'experiments socials: "Els personatges cerquen fer un viatge de realització personal, que és el que ens ven aquesta societat, però el viatge que fan realment és més sinistre i s'acaben convertint en ximples útils d'un procés".

El protagonista rep el pseudònim d''I', una lletra "que no es doblega, que sempre està dempeus", i l'autor ha dit que té elements autobiogràfics, però que qualsevol que vulgui emprendre una travessia de la nit es pot sentir identificat amb ell.

Les diferents posicions que adopten els personatges a l'escola són diferents posicions polítiques i filosòfiques, que és una cosa que creu que la ficció permet plasmar millor que la filosofia: "Hi ha un ventall d'opcions i el protagonista opta per una, però realment totes són problemàtiques".

VIURE COM UN REPTE

López Petit ha explicat que la novel·la pretén recollir-ho tot, en el sentit que mira de condensar l'essencial del seu pensament, i en concret la seva posició de "convertir un 'voler viure' en un repte en comptes d'en un instint que funciona dins de la màquina capitalista".

Amb tot, ha assegurat que no cal saber de filosofia per entendre el llibre, i que gent que no té un cap filosòfic li ha dit que s'ha emocionat amb la trama.

També ha explicat que la novel·la està escrita contra "l'imperialisme del positiu", que ven que tot depèn d'un mateix i que si un ho vol tot li sortirà bé: "Miro d'escriure el conte de la vida amb el mínim d'autoengany".

Ha explicat que és el primer llibre que publica en català, i que ho ha fet en homenatge al seu pare, un republicà catalanista, tot i que ell el va escriure originàriament en castellà.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés