Publicat 06/03/2021 10:50

Santiago López Petit "actualitza" el 'mite de la caverna' en la seva primera novella

Coberta de 'Tan a prop de la vida' de Santiago López Petit
RAIG VERD

Retrata la societat actual, en qu "mercat i vida es barregen"

BARCELONA, 6 març (EUROPA PRESS) -

El filsof i escriptor Santiago López Petit "actualitza el 'mite de la caverna" de Plató en el seu primer llibre de ficció, 'Tan a prop de la vida' (Raig Verd), una novella escrita com una parbola i una allegoria sobre qu és la vida.

L'autor ha explicat en una entrevista d'Europa Press que el llenguatge filosfic se li quedava curt per als seus objectius en aquest llibre, motiu pel qual va decidir fer servir la ficció "per primera i última vegada", perqu assegura que ja no té gairebé res més a dir.

El nucli de la novella --publicada en castell amb el títol 'Tan cerca de la vida' per Rayo Verde-- gira entorn del que segons ell és "la metfora consubstancial a la humanitat", aix és, la llum i la foscor, el dia i la nit, com en el 'mite de la caverna', ha explicat.

No obstant aix, es diferencia de l'obra de Plató en qu la seva tesi filosfica-política és que el capitalisme s'ha barrejat amb la realitat fins al punt que "ja no hi ha un 'fora' i només podem obrir esquerdes per poder respirar".

UN 'JO' QUE SIGUI RENDIBLE

La novella es desenvolupa a l'Escola de la Vida, que representa la societat actual, on els protagonistes ingressen per inventar un 'jo' que sigui rendible, que "funcioni en el mercat de la vida".

No obstant aix, l'escola acaba sent una mquina de destrucció, d'extracció d'intelligncia i d'experiments socials: "Els personatges cerquen fer un viatge de realització personal, que és el que ens ven aquesta societat, per el viatge que fan realment és més sinistre i s'acaben convertint en ximples útils d'un procés".

El protagonista rep el pseudnim d''I', una lletra "que no es doblega, que sempre est dempeus", i l'autor ha dit que té elements autobiogrfics, per que qualsevol que vulgui emprendre una travessia de la nit es pot sentir identificat amb ell.

Les diferents posicions que adopten els personatges a l'escola són diferents posicions polítiques i filosfiques, que és una cosa que creu que la ficció permet plasmar millor que la filosofia: "Hi ha un ventall d'opcions i el protagonista opta per una, per realment totes són problemtiques".

VIURE COM UN REPTE

López Petit ha explicat que la novella pretén recollir-ho tot, en el sentit que mira de condensar l'essencial del seu pensament, i en concret la seva posició de "convertir un 'voler viure' en un repte en comptes d'en un instint que funciona dins de la mquina capitalista".

Amb tot, ha assegurat que no cal saber de filosofia per entendre el llibre, i que gent que no té un cap filosfic li ha dit que s'ha emocionat amb la trama.

També ha explicat que la novella est escrita contra "l'imperialisme del positiu", que ven que tot depn d'un mateix i que si un ho vol tot li sortir bé: "Miro d'escriure el conte de la vida amb el mínim d'autoengany".

Ha explicat que és el primer llibre que publica en catal, i que ho ha fet en homenatge al seu pare, un republic catalanista, tot i que ell el va escriure originriament en castell.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés