Publicat 17/1/2019 13:30:31 +01:00CET

Sant Adri de Bess (Barcelona) demana a Torra implicar-se a la Mina i a Buch més Mossos

Dputado del PSC Raúl Moreno, alcalde de Sant Adri de Bess Joan Callau
Europa Press

El PSC demana auxiliar el barri, en qu es consumeix més droga que a la ciutat de Barcelona

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de Sant Adri de Bess (Barcelona), Joan Callau, ha demanat aquest dijous al president de la Generalitat, Quim Torra, implicar-se en els problemes del barri de la Mina i ha reclamat al conseller d'Interior, Miquel Buch, més Mossos d'Esquadra a la zona després de constatar l'augment del consum de droga.

Ho ha explicat en una roda de premsa al Parlament després de reunir-se amb els grups de JxCat, ERC, CatECP i PSC, juntament amb el diputat socialista Raúl Moreno, que ha anunciat una moció a la Cambra registrada aquest mateix dijous.

Moreno ha dit que necessiten totes les administracions per solucionar la situació d'un barri que "no pot ser l'espai on s'expulsen els problemes" i ha exigit les dotacions econmiques.

També ha exigit incrementar la seguretat, combatre l'abandonament escolar --del 76,9% a Secundria--, solucionar la situació de l'edifici Venus i millorar la situació dels vens amb plans de formació i de reinserció laboral.

Un 6,2% dels vens de la Mina no sap llegir ni escriure, un 27% no ha acabat els estudis primaris i l'absentisme escolar dels centres del marge dret de la ciutat se situa entorn del 40%, explica la moció parlamentria.

CONSUM DE DROGUES

L'alcalde ha lamentat que Sant Adri assumeixi un elevat pressupost destinat a la salut pública i que el 98% d'aquesta despesa es destini a la Mina "a causa del consum de drogues".

El barri acull una sala de venipunció amb més usuaris que el total de les 8 sales de Barcelona, la qual cosa vol dir que un barri de 14.000 persones suporta "una pressió pel consum de drogues superior a la de tota" la capital catalana.

Dels usuaris atesos a la sala, el 67,2% són de Barcelona i el 2,5% són de Sant Adri, segons indiquen les dades de l'Ajuntament i que Callau assegura que l'Executiu de Torra també coneix.

Aquestes dades indiquen que els usuaris de la sala de venipunció van passar de 741 el 2006 a 3.909 el 2018; i en el mateix període, el consum al taller tutoritzat de venipució ha passat de 8.371 a 87.595.

Un document de l'Ajuntament també destaca que el 2018 s'han recollit a la via i als espais públics de Sant Adri de Bess 34.298 xeringues.

SEGURETAT I MOSSOS

Bona part dels comptes del municipi es dediquen a aspectes relacionats amb la seguretat i l'atenció als més vulnerables com a conseqüncia de les necessitats de la seva població i compta amb 63 policies locals i 35 treballadors de l'rea dels Serveis Socials.

L'alcalde ha destacat que quan es produeix una operació policial a Barcelona com les dutes a terme en la macrooperació policial del Raval l'octubre del 2018 contra els narcopisos desplacen el consum, la compra i la venda a la Mina: "L'endem a la sala de venipunció hi havia 100 persones més".

REUNIÓ D'ADMINISTRACIONS

Per tot aix, la moció del PSC demana una reunió entre l'Ajuntament de Sant Adri; el president Torra; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, per abordar millores i acordar compromisos.

Callau ha concretat que demanen a l'alcaldessa de Barcelona ajuda amb l'habitatge i ha recordat que el barri ha anat bé només quan hi ha hagut "grans consensos" a Catalunya sobre com actuar a la Mina.

Els socialistes demanen incrementar els ingressos destinats al municipi procedents del Fons de Cooperació Municipal i aplicar un diferencial social arran de les circumstncies específiques de la Mina.

Demanen dotar-se durant el primer semestre del 2019 dels recursos necessaris per enderrocar l'edifici Venus i garantir el reallotjament dels seus habitants i per augmentar la dotació de Mossos a la comissaria del barri, així com establir una mplia oferta de mduls professionals per al curs 2019-2020.