Actualitzat 26/03/2020 15:30

Sanitat torna 9.000 tests ràpids perquè no compleixen els estàndards de qualitat

Realizan tests para el coronavirus a sanitarios y cuerpos de seguridad en la ITV de Albolote-Peligros, Granada a 26 de marzo del 2020
Álex Cámara - Europa Press

MADRID, 26 mar? (EUROPA PRESS) -

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha confirmat que s'ha tornat un lot de 9.000 tests ràpids de coronavirus que ha subministrat una empresa xinesa a Espanya perquè no complia els certificats de qualitat de la CE.

En la roda de premsa després de la reunió del Comitè de Gestió Tècnica del Coronavirus, l'expert del Ministeri de Sanitat ha detallat que el Centre Nacional d'Epidemiologia va sotmetre aquests tests a una validació en alguns hospitals de Madrid per comprovar-ne l'eficàcia.

En les proves es va detectar que "les especificacions d'aquest lot no corresponen als certificats de qualitat que marca la CE". Això n'ha provocat la devolució, però l'empresa responsable "els canviarà" i proveirà Espanya d'una altra classe de tests ràpids, segons Simón.

L'ambaixada de la Xina a Espanya ha informat aquest dijous a Twitter que l'empresa Shenzhen Bioeasy Biotechnology, a la qual segons alguns mitjans el Ministeri va comprar els tests, "no ha obtingut encara la llicència oficial de l'Administració Nacional de Productes Mèdics de la Xina per vendre els seus productes". Segons diversos mitjans, els tests tenien una sensibilitat del 30 per cent, quan l'haurien de tenir del 80 per cent. Fernando Simón no ha confirmat ni desmentit aquest extrem.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar dimecres que compraran 5,5 milions de tests ràpids a dos proveïdors entre aquest mes de març i l'abril. Segons l'ambaixada, Shenzhen Bioeasy Biotechnology no s'inclou en el nou acord. Segons les dades del Ministeri, a Espanya es fan entre 15.000 i 20.000 proves de laboratori PCR per detectar el virus, però amb els tests ràpids es podria incrementar substancialment la quantitat de diagnòstics, principalment el de persones amb símptomes lleus.

Simón ha assegurat que, davant d'aquesta situació, el Ministeri ha aconseguit uns altres proveïdors de tests ràpids, tant antígens (que detecten la infecció activa per coronavirus) com serològics (que permeten identificar una fase més avançada de la infecció o si ja s'ha tingut). En qualsevol cas, puntualitza que "treballen intensament" amb empreses de biotecnologia a Espanya perquè es produeixin al nostre país.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés