Actualitzat 15/01/2015 17:37

Sanitat revisarà el copagament de medicaments de dispensació hospitalària que va imposar Mato

Alfonso Alonso en la Comisión de Sanidad y Servicios Sociales
Foto: EUROPA PRESS

Alonso s'estrena al Congrés defensant les polítiques de Mato però obert al diàleg amb els grups

MADRID, 15 Ene. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, ha plantejat al Congrés la necessitat de revisar la implantació del copagament per a medicaments de dispensació hospitalària per a pacients que no estiguin hospitalitzats aprovat per la seva antecessora en el càrrec Ana Mato el 2013, ja que, segons la seva opinió, "no té gaire sentit" que segueixi en vigor.

   Així ho ha reconegut durant la seva primera compareixença davant de la Comissió de Sanitat i Serveis Socials a la cambra baixa, en què ha recordat que la mateixa Mato ja va fer marxa enrere en la posada en marxa d'altres copagaments introduïts en la seva reforma sanitària, destinats al transport sanitari no urgent o productes ortoprotèsics o dietoteràpic. "I la mateixa reflexió supera el copagament de farmàcia als hospitals, que no té gaire sentit i crec que hem de revisar", ha reconegut.

   La mesura afecta 157 presentacions farmacològiques de 43 medicaments destinats a processos crònics o greus --oncològics, hepatitis, reproducció assistida, l'artritis reumatoide o degeneració macular, entre d'altres-- que fins aleshores els pacients adquirien gratis a les farmàcies dels hospitals.

   I des de la seva entrada en vigor l'octubre del 2013, tot i que es va facilitar un termini de tres mesos perquè les administracions regionals poguessin adaptar-se, establia una aportació de l'usuari d'un 10% del PVP del medicament, amb un màxim de 4,26 euros.

   Des del seu anunci, nombroses comunitats es van mostrar reticents i no l'han aplicat, i n'hi ha hagut fins i tot algunes, com Castella i Lleó, Andalusia o País Basc, que van interposar recursos contra aquesta mesura.

   Malgrat aquesta decisió, Alonso ha defensat la tasca de Mato i ha assegurat que el nou sistema de copagament que va introduir amb la seva reforma sanitària és "millor que el que hi havia abans i ha funcionat", ja que "va introduir qüestions de justícia" en establir un percentatge de pagament en funció de la renda.

   Tot i que gran part de la seva compareixença ha estat marcada pel problema de l'hepatitis C i el desenvolupament del Pla estratègic Nacional contra la malaltia, Alonso també ha defensat la reforma sanitària impulsada per Mato l'abril del 2012, que, segons la seva opinió, ha fet sostenible la sanitat pública espanyola i ha aconseguit importants estalvis en despesa farmacèutica.

   "Tenim un model sanitari més racional i flexible", ha defensat el ministre, que a més ha avançat diverses de les mesures que posarà en marxa en les pròxims mesos en matèria sanitària.

DOS NOUS RD EN MATÈRIA DE FARMÀCIA

   Entre aquestes ha destacat l'actualització del catàleg d'implants quirúrgics i ortopròtesis i els imports màxims del seu finançament; l'aprovació de dos reials decrets en matèria farmacèutica, un d'ells per al desenvolupament del Fons de Garantia Assistencial aprovat el 2012 per compensar la despesa en farmàcia dels serveis de salut quan atenen pacients d'una altra comunitat.

   A més, també ha mostrat el seu compromís de desenvolupar els pactes amb els professionals mèdics i infermers i ha fet al·lusió al que no es va aconseguir amb els grups polítics al Congrés, segons el parer d'Alonso, per haver "dedicat molt temps a arguments de confrontació i no a buscar un lloc de trobada".

   "Vull treballar per buscar on pot haver-hi acords. Entenc moltes posicions i no cal ser rígid. Vinc amb voluntat d'entesa", ha defensat.

   Sobretot perquè, segons Alonso, després de tres anys de treball amb una agenda de "reformes sense precedents" és el moment d'aprofitar el creixement econòmic per "plantejar noves ambicions" i "treure el màxim profit dels recursos" de què disposa la sanitat pública.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés