Actualitzat 26/03/2021 18:16 CET

Sanitat i les comunitats aproven la recomanació de tancar l'interior dels bars a zones d'alt risc

L'interior d'un bar en una foto d'arxiu.
Beatriz Ciscar - Europa Press

Madrid, Catalunya, País Basc, Melilla i Ceuta són les comunitats autònomes amb risc alt

MADRID, 26 (EUROPA PRESS)

La Comissió de Salut Pública, en la qual es troben representades totes les comunitats i ciutats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha aprovat actualitzar el document 'Actuacions de resposta coordinada per controlar la transmissió de la covid-19', conegut com 'Semàfor covid-19', que recomana tancar el servei a l'interior de la restauració quan les comunitats es trobin en un nivell d'alerta alt o molt alt, és a dir, amb una incidència superior a 150 i altres indicadors elevats com l'ocupació hospitalària.

El document, que no es revisava des del passat 22 d'octubre del 2020, manté quatre nivells d'alerta amb diferents mesures d'actuació contra el coronavirus en funció de la incidència de contagis en 7 i 14 dies per 100.000 habitants, la positivitat de les proves diagnòstiques o el percentatge d'ocupació de llits hospitalaris i d'UCI.

Segons aquests indicadors epidemiològics, Madrid, Catalunya, País Basc, Melilla i Ceuta es troben en aquests moments en un nivell de risc alt, per la qual cosa se'ls aplicaria la recomanació de tancar l'interior dels bars per contenir els contagis. D'acord amb aquesta actualització, l'interior dels establiments de restauració hauria d'estar al 50 per cent en els nivells més baixos de risc, la qual cosa afectaria totes les comunitats excepte Extremadura.

A l'exterior, la recomanació és que no hi hagi restriccions en el nivell baix (incidència inferior a 50), un 75 per cent d'aforament en els nivells mitjà i alt i un 50 per cent en el de risc extrem (incidència per sobre de 250). El text, segons requereixen fonts de Sanitat, recorda que les terrasses han de tenir un màxim de dos costats tancats perquè es considerin exteriors, amb l'objectiu de "garantir que la ventilació és permanent".

En el nivell de risc alt, s'estableix un màxim de sis persones en reunions socials i de quatre quan el risc és extrem. "En els nivells d'alerta molt alts tancar els interiors de la restauració és important per la importància de la transmissió als llocs tancats, on el nombre de persones que es relacionen tenen un risc alt de contagi. Cada vegada es dona més importància a la transmissió per aerosols, que ha estat una de les claus per ser més estrictes amb els interiors", apunten aquestes fonts.

Sanitat precisa que, a l'hora d'establir recomanacions per a les mesures restrictives, es tindran en compte "no només els indicadors sinó també la tendència" que presenta una comunitat autònoma, de manera que si el creixement és exponencial es podrien aplicar aquests consells tot i que l'ocupació als hospitals, per exemple, encara no s'hagi disparat.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés