Publicat 17/03/2021 11:16

Sanitat investiga una mort per ictus i la seva possible vinculació amb la vacuna d'AstraZeneca

Diversos vials amb la vacuna d'AstraZeneca contra la covid-19 (Arxiu)
Jorge Gil - Europa Press

MADRID, 17 març (EUROPA PRESS) -

L'Agncia Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, estudia la mort aquest dimecres d'una dona de 43 anys a Marbella (Mlaga) que va rebre la vacuna d'AstraZeneca a comenament de mes.

Segons ha informat el Ministeri de Sanitat, aquesta persona ha patit un ictus isqumic amb transformació hemorrgica. Fonts prximes han confirmat a Europa Press que la dona, professora d'un institut de Marbella i sense patologies prvies, va rebre la primera dosi i va anar a urgncies d'un hospital privat amb símptomes que els metges van atribuir a efectes secundaris de la vacuna.

Dies després, va tornar al centre sanitari, on li van fer diverses proves i es va detectar una hemorrgia massiva al cervell, segons avana el diari 'SUR'. 'Málaga Hoy' informa que la dona va ser ingressada el cap de setmana per un infart cerebral i dilluns va ser sotmesa a una intervenció quirúrgica sense que es pogués fer res per la seva vida. S'est en espera de l'autpsia per saber-ne més detalls.

Parallelament, l'AEMPS ha registrat un altre cas de trombosi venosa abdominal. Els dos casos d'aquest dimecres s'havien vacunat amb la injecció d'AstraZeneca els darrers 16 dies, precisa Sanitat. Així, el nombre de notificacions de sospita de reaccions adverses presumptament relacionades augmenta a tres a Espanya, entre les 975.661 persones immunitzades al país amb AstraZeneca.

Sanitat explica que es tracta de tres casos trombtics que per si mateixos, "tot i que infreqüents, poden passar en la població general". "No obstant aix, els tres casos compten amb la particularitat que els esdeveniments trombtics s'han associat a una disminució del nombre de plaquetes en sang. Aquest fet pot suggerir una activació anormal del sistema de la coagulació", justifica el Ministeri.

En aquest punt, asseguren que l'AEMPS, juntament amb la resta d'agncies reguladores i l'Agncia Europea del Medicament (EMA, per les sigles en angls), "recapta més informació i duu a terme una investigació exhaustiva per saber si a banda d'existir una relació temporal amb l'administració de la vacuna hi ha una possible relació causal".

"L'avaluació d'aquest tipus de senyals pot acabar trobant una causa alternativa a l'administració de la vacuna o, en cas que es pugui atribuir al vaccí, amb mesures que mirin de minimitzar el risc (per exemple, identificar factors que predisposin l'aparició d'aquest tipus de trombosi i la limitació de la vacuna quan es doni aquest factor de risc). L'AEMPS n'informar", afegeix el Ministeri.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés