Publicat 10/06/2021 16:58CET

Sanitat informa que fins a 1.752 turistes han entrat a Espanya amb el certificat covid digital

Arxiu - El secretari general de Salut Digital, Informació i Innovació del Ministeri de Sanitat, Alfredo González.
EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press

MADRID, 10 juny (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Salut Digital, Informació i Innovació del Ministeri de Sanitat, Alfredo González, ha informat que Espanya ha gestionat fins a 1.752 certificats covid digitals a través de l'aplicació Spain Travel Health, que han d'utilitzar tots els viatgers que arriben a Espanya per emplenar, abans de començar el viatge, un formulari de control sanitari per la pandèmia.

El certificat permet desplaçar-se per territori europeu perquè amb aquest document es pot acreditar que els viatgers s'han vacunat, han superat el coronavirus o han donat negatiu en una prova diagnòstica en les hores prèvies al viatge.

Es tracta d'un document gratuït, que s'emetrà en format digital o físic i amb informació almenys en l'idioma del país emissor i en anglès, que harmonitza els sistemes de cada estat membre i ofereix informació bàsica sobre la situació mèdica del titular pel que fa al coronavirus, però evita l'intercanvi de dades protegides i garanteix la veracitat de la informació recollida.

A més a més, les institucions de la UE han deixat clar en el procés de negociació que el certificat no s'ha d'entendre en cap cas com una mena de passaport ni de document de viatge perquè no interfereix en el dret a la lliure circulació del qual gaudeixen tots els europeus tinguin o no el nou document europeu.

El pròxim 1 de juliol entrarà en funcionament a tota la UE, tot i que ja hi ha prop d'una desena de països que expedeixen certificats. El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, va instar dimarts a començar-los a distribuir "des d'ara" per evitar un "big bang" al juliol si es produeix una demanda excessiva o sorgeixen problemes tècnics d'última hora.

Els vint-i-set s'han compromès a no imposar "restriccions addicionals" als viatgers que tinguin aquest certificat, la qual cosa suposa que quedaran exempts de l'obligació de complir una quarantena o fer-se un altre test quan arribin a la seva destinació.

Amb tot, els governs s'han reservat el dret a activar un "fre" amb el qual podran reintroduir restriccions en casos d'emergència, per exemple si els viatgers provenen d'una zona d'incidència molt alta o amb noves variants perilloses.

En aquest cas, l'estat membre haurà de seguir els criteris científics i les dades epidemiològiques del Centre Europeu per a la Prevenció de Malalties i notificar-ho prèviament a la Comissió Europea, als seus socis de la UE i a la ciutadania.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés