Publicat 26/8/2019 19:16:08 +02:00CET

Sanitat eleva a 195 els casos confirmats pel brot de listeriori, amb 22 de probables i 64 en investigació

Casos confirmats pel brot de listeriosis
MINISTERIO DE SANIDAD

Segons el Ministeri, els notificats per Catalunya finalment han resultat negatius

MADRID, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de Sanitat ha elevat aquest dilluns a 195 els casos confirmats de persones afectades pel brot de listeriosi per consum de carn entatxonada industrial de la marca 'La Mechá' elaborada per una empresa situada al municipi de Sevilla. A més hi ha 22 casos considerats probables i 64 més sospitosos que estan en investigació en diverses comunitats autònomes.

Segons les dades del Ministeri, als 193 afectats d'Andalusia, amb 7 nous casos confirmats des de divendres passat (158 a Sevilla, 17 a Huelva, 10 a Cadis, 4 a Granada i 4 a Màlaga), se sumen els dos casos confirmats per laboratori (1 a Aragó i 1 Extremadura), els 22 casos probables (6 a Aragó, 6 a Astúries, 9 a Castella-la Manxa i 1 Castella i Lleó), i els 64 casos sospitosos i/o en investigació (9 a Castella-la Manxa, 16 a Castella i Lleó, 1 a Castella i Lleó, 21 a Extremadura, 10 a Madrid, 2 a Melilla i 5 a València). Els casos notificats per Catalunya finalment han resultat negatius.

Segons la informació epidemiològica de les 107 mostres rebudes al Centre Nacional de Microbiologia dels casos detectats a Andalusia, el 59% són dones, 14 d'elles en estat de gestació. La mitjana d'edat és de 46 anys, el 52% està entre els 35 i els 65 anys, i un 19% correspon a majors de 65 anys. D'aquests pacients dels quals s'han rebut mostres al CNM, 12 (11%) van presentar meningitis, 75% eren homes i el 42% tenia més de 65 anys.

Així mateix, el ministeri assenyala en la seva actualització de dades que les autoritats franceses van notificar el passat 23 d'agost via Sistema d'Alerta Precoç i Resposta de la UE (EWRS per les seves sigles en anglès), un cas confirmat de listeriosi en un ciutadà anglès, diagnosticat a França el 16 d'agost i amb antecedent de consum d'una carn freda de porc a Sevilla el dia 13 d'agost. El producte va ser consumit per 4 persones més durant un dinar a Sevilla i totes elles van emmalaltir, segons Sanitat.

Encara que la majoria del producte ha estat distribuït a Andalusia, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha informat que una petita part es va vendre a distribuïdores d'altres comunitats, però d'acord amb les últimes informacions disponibles, la gran majoria del producte no va arribar a sortir d'Andalusia o va ser retornat a origen.

En tot cas, Sanitat informa que la distribució inicial del producte va ser de 225 quilos a Madrid, que al seu torn va redistribuir petites quantitats a Castella-la Manxa, Castella i Lleó; 10 quilos a Badajoz i una petita quantitat de producte a Adeje (Tenerife).