Publicat 18/3/2020 15:52:11 +01:00CET

Sanitat diu que les embarassades no tenen més risc de patir la Covid-19

Dona embarassada
CLÍNICA MARGEN - Archivo

MADRID, 18 mar� (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de Sanitat ha publicat el protocol 'Gestió de la dona embarassada i del nounat amb Covid-19' en el qual, després d'analitzar els "pocs estudis existents", assenyala que les embarassades no tenen més risc d'infectar-se amb el virus i dubta que, en cas de tenir-ne, el puguin encomanar al nounat.

De fet, el document fa referència a dos estudis que va publicar al febrer sobre 18 casos de Covid-19 en dones embarassades durant el tercer trimestre en què s'evidencia que cap d'elles va desenvolupar una pneumònia greu, va morir o va tenir un fill amb la malaltia.

"Sempre amb la màxima precaució, pel nombre limitat de casos, podem concloure que de les 18 embarassades infectades per SARS-CoV-2, totes es van infectar el tercer trimestre de l'embaràs i el quadre clínic que presenten no sembla més greu que el de la resta de la població jove i sana", diu Sanitat.

Sobre la transmissió vertical (abans, durant o després del part per lactància materna), destaca que només van detectar el cas d'un nounat de 40 setmanes, fill d'una mare amb pneumònia i nascut per cesària, que va donar positiu en una mostra d'exsudat faringi a les 30 hores de vida, en estat asimptomàtic.

A més a més, 16 de les 18 embarassades va donar a llum per cesària i, tot i que els nounats no tenien la malaltia, la infecció perinatal sí podria haver tingut efectes adversos, com ara pèrdua del benestar fetal, part prematur, destret respiratori, trombocitopènia, alteració hepàtica i, fins i tot, la mort.

Respecte a la transmissió horitzontal, el departament assenyala que és igual que el de la població general i que, fins ara, s'han descrit tres casos el símptoma principal dels quals ha estat la febre (en dues embarassades), acompanyat d'un cas de vòmits i un altre de tos, tots lleus.