Publicat 23/01/2023 22:28

La sanitat catalana exigeix millores pels treballadors amb tres jornades de vaga aquesta setmana

Archivo - Arxivo - Imatge d'arxiu d'una protesta de metges catalans
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Coincideix amb les aturades anunciades pels sindicats educatius

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

La sanitat catalana afronta aquesta setmana tres jornades de vaga entre el dimarts i el dijous convocades pels sindicats Intersindical, els dos primers dies, i Metges de Catalunya, els dos segons, després de no aconseguir un acord en la reunió de negociació d'aquest dilluns per pactar millores laborals i professionals pels treballadors del sistema i citar-se de nou el dimarts a fi de seguir apropant posicions.

Les mobilitzacions de sanitaris coincidiran amb la vaga educativa convocada el dimecres i el dijous pels sindicats UstecStes, CGT i CC.OO.; la Intersindical-CSC, que ha convocat en solitari, i AspepcSps, que ha convocat el primer dia i recolza el segon, amb l'objectiu de millorar les condicions laborals dels professionals de l'educació.

D'altra banda, la vaga anunciada per la Taula Sindical de Sanitat, que est formada pels sindicats CATAC-CTS-IAC, CGT Alt Camp i Conca de Barber, SAE, FTC-IAC, USOC, FAPIC, Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Infermeres de Catalunya, ha estat desconvocada encara que mantenen el calendari de mobilitzacions.

Així, el dimarts comencen les aturades a la sanitat amb la convocatria de la Intersindical a les 11 hores a la plaa Sant Jaume de Barcelona i, a partir del dimecres, estan previstes la resta de mobilitzacions en l'mbit de la salut i de l'educació.

Fonts de la Taula Sindical de Sanitat han explicat en declaracions a Europa Press que s'adhereixen a les mobilitzacions de la Intersindical i han fet una crida als treballadors perqu participin, sobretot el dimecres, per fer una "gran manifestació".

El dissabte, a més, est prevista una concentració a les 11 hores a plaa Sant Jaume des de diferents sectors per a la defensa dels serveis públics, que també inclou convocants de la sanitat i de l'educació.

RECLAMACIONS

Metges de Catalunya reclama, entre altres mesures, incrementar de forma substancial el nombre de facultatius del sistema públic de salut, i aproximar la retribució mdica mitjana de Catalunya a la de pasos europeus, i seguir negociant amb el departament el dimarts a la cerca d'un acord, un dia abans de l'inici de la vaga.

També en l'mbit sanitari, la Intersindical demana més dotació de personal, equiparar la despesa sanitria a la dels pasos europeus, recuperar les condicions prvies a les retallades de 2010 i jubilacions voluntries totals o parcials i incentivades als 60 anys.

En educació, els sindicats UstecStes i CGT han reclamat a la Conselleria d'Educació que es comprometi a negociar el calendari escolar, després del seu avanament; que es formalitzi que el mes de juliol per a formació del professorat; estabilitzar a les persones que no obtinguin plaa en els processos d'estabilització; i reduir dues hores lectives a majors de 55 anys --aquesta última en el curs 2023-2024 en lloc de 2024-2025.

En la mateixa línia s'ha expressat Intersindical-CSC, que ha sollicitat al departament que "es reverteixin les retallades" en educació i que es defensi el catal a les aules; i AspepcSpes ha urgit a revocar el nou currículum, recuperar la convivncia a les aules i que s'estabilitzi al professorat interí.

SERVEIS MÍNIMS

La Generalitat ha fixat els serveis mínims per a la vaga en salut que seran del 25% de la plantilla dels centres d'assistncia no hospitalria el primer dia, i d'un ter els següents; el normal funcionament a Urgncies i les unitats especials, i d'un 50% en altres serveis.

En l'mbit educatiu, ha decretat uns serveis mínims que fixen una persona de l'equip directiu per cada centre i d'un docent per cada tres aules des d'educació infantil a secundria, segons l'ordre de la Conselleria d'Empresa i Treball recollida per Europa Press.