Publicat 09/07/2021 15:56

Sanitaris catalans insisteixen en la necessitat de fer tests diagnòstics

Arxiu - Una treballadora sanitria fa un test d'antígens a un jove
David Oller - Europa Press

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

Professionals sanitaris de Catalunya han insistit en la necessitat de fer proves diagnstiques, després del canvi de protocol emmarcat en el Pla Delta que, entre altres aspectes, estipula que es deixin de fer tests als contactes estrets de casos positius per covid-19 sense símptomes.

El secretari del Sector Primria del sindicat Metges de Catalunya i professional del centre d'atenció primria (CAP) Sant Lltzer de Terrassa (Barcelona), Jordi Aparicio, ha criticat, en declaracions a Europa Press, el canvi "repetitiu i perllongat" dels protocols de seguiment de casos.

Ha advertit que sense un rastreig dels casos i els seus contactes "les xifres sortiran alterades" i faltar informació de cara a prximes onades, per la qual cosa ha valorat la possibilitat de demanar ajuda a altres agents sanitaris en el rastreig de les cadenes de transmissió.

La sotssecretria del Collegi Oficial de Metges de Barcelona (Comb) i directora de l'equip d'atenció primria Martorell Rural, Snia Miravet, ha explicat a Europa Press que la sensació dels professionals és de "prdua de la foto real i de capacitat de parar la transmissió" i ha proposat fer les proves a contactes estrets en punts externs als CAP com ja s'ha fet en altres fases de la pandmia.

No obstant aix, ha destacat que "és positiu" que es desplegui aquest protocol a causa de la sobrecrrega de l'atenció primria --centrada en la covid-19 i en la campanya de vacunació-- a més dels serveis de vigilncia epidemiolgica, i ha reivindicat la importncia de fer les quarantenes de 10 dies entre positius i els seus contactes.

CAMFIC

De la seva banda, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitria (Camfic) ha demanat aquest divendres en un comunicat que s'impliqui "tot el sistema sanitari" com ara mútues laborals, serveis de salut laboral i farmcies, entre d'altres, en la detecció de casos.

Amb el nou protocol i en vista de l'"extrema saturació" de l'atenció primria, la Camfic ha defensat que és imprescindible seguir les recomanacions de seguretat i complir estrictament amb el període d'allament de casos confirmats i contactes de 10 dies.

Així mateix, ha agrat l'"esfor i responsabilitat" de la ciutadania, les empreses i les organitzacions durant la pandmia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés