Publicat 11/07/2021 10:36

Sanitaris catalans afronten la cinquena onada amb un "sobreesforç personal"

Un sanitari administra una dosi de la vacuna del Covid-19 en una imatge d'arxiu.
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

Augmenta el volum de treball i disminueixen els efectius disponibles

BARCELONA, 11 jul. (EUROPA PRESS) -

Professionals sanitaris de l'atenció primria estan fent un "sobreesfor personal" per afrontar l'impacte de la cinquena onada de la pandmia de la covid-19 perqu disposen de menys efectius arran de les baixes per infecció del personal, les vacances i el tancament d'alguns centres pel pla d'estiu de la Conselleria de Salut.

Ho ha declarat Europa Press la sotssecretria del Collegi Oficial de Metges de Barcelona (Comb) i directora de l'equip d'atenció primria Martorell Rural, Snia Miravet, que ha lamentat el "esgotament físic per sobretot psíquic" en reviure situacions com les de la primera i segona onada.

La directora del Servei Catal de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha precisat aquesta mateixa setmana que uns 700 professionals estan de baixa després de donar positiu i el secretari del Sector Primria del sindicat Metges de Catalunya i professional del CAP Sant Lltzer de Terrassa (Barcelona), Jordi Aparicio, ha assegurat que, fins i tot amb els CAP al 100%, també anirien "coixos".

INFECCIONS I ESTRS

Jordi Aparicio ha afirmat que hi ha "la tempesta perfecta" si a més se suma a la situació que hi ha molts més pacients que volen ser atesos, i ha afegit que a les baixes per infecció cal sumar les baixes per estrs derivades de l'impacte emocional després de més d'un any de pandmia amb pics de treball molt elevats.

Aparicio i Miravet han coincidit en la necessitat d'incrementar els recursos en l'atenció primria i, sobretot, augmentar el nombre de professionals --tant metges com infermeres-- que ja eren "insuficients" abans que comencés la pandmia.

CANVIAR EL MODEL

Miravet ha advocat per fer un "replantejament important" del model d'atenció primria a Catalunya després de les vacances, quan els professionals sanitaris hagin pogut descansar de l'esfor de la gestió de la cinquena onada i de la continutat del pla de vacunació.

Per a Aparicio, el model actual d'atenció primria difícilment té una solució a curt termini sense incrementar els recursos, i ha alertat que "arribar un moment en qu explotar" si no hi ha un canvi de rumb en la gestió de la Conselleria, ha dit.

"S'ha de reinventar la primria perqu, si no, tal com funciona ara, o es reinventa o mor", segons Aparicio, que ha recordat la reivindicació de més de 10 anys dels professionals sanitaris d'aquest nivell assistencial de millorar les condicions laborals.

MALALTS CRNICS

Aparicio ha explicat que, amb l'activitat derivada de la pandmia, l'atenció telemtica i la burocrcia administrativa, entre d'altres responsabilitats, no poden fer el seguiment d'aquells malalts amb patologies crniques: "No podem donar més de nosaltres".

Miravet ha dona suport a aquesta idea i ha afirmat que, juntament amb no poder recuperar l'activitat assistencial ajornada en altres fases de la pandmia, són aspectes que "fan patir" al conjunt de professionals sanitaris de Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés