MADRID, 9 des. (EUROPA PRESS) -
El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha traslladat al president del Consell Europeu, Charles Michel, la necessitat de coordinar el començament de les campanyes de vacunació als diferents estats membres, tot i que després cada país "marqui els seus sistemes i estratègies" segons les "metodologies i infraestructures sanitàries".
Així ho ha explicat el secretari d'estat per a la UE, Juan González-Barba, en una compareixença a la Comissió Mixta Congrés-Senat per a la UE per avançar l'agenda del Consell Europeu de dijous i divendres.
L'executiu vol que la UE estableixi "indicacions epidemiològiques comunes" per aplicar l'estratègia d'immunització i "un consens sobre la data de començament de la campanya a tota la UE".
Així ho va traslladar el mateix González-Barba als seus homòlegs de la UE en el Consell d'Afers Generals de dimarts per preparar la reunió de caps d'estat i govern, que aquest cop serà presencial.
González-Barba ha remarcat que els governs europeus han fet esforços considerables de coordinació per fer front a la pandèmia en diferents àmbits i també ha insistit que els vaccins arribin a tothom.
D'altra banda, ha assenyalat que seria bo que la UE adopti en "un termini raonable" una recomanació sobre els tests d'antígens i el reconeixement mutu de proves per permetre els viatges a l'eurozona.
BRUSSEL·LES ACCELERA TERMINIS
La Comissió Europea ha avançat que accelerarà els terminis per autoritzar en un màxim de tres dies la comercialització d'una vacuna quan hagi rebut el vistiplau científic de l'Agència Europea del Medicament (EMA), de manera que es puguin començar a distribuir a la UE a començament de gener.
Segons han explicat algunes fonts comunitàries, l'executiu comunitari triga uns 67 dies a autoritzar un vaccí o fàrmac en condicions normals, però la urgència que ha provocat la pandèmia ha obligat Brussel·les a fer servir tota la "flexibilitat" que preveu la normativa comunitària en casos d'urgència.
Per tant, aquest procés es reduirà a "uns tres dies" gràcies a dos elements: es limitarà el període de consultes amb els estats membres a un dia (quan normalment s'allarga 22 dies); i es traduirà l'autorització a tots els idiomes oficials de la UE després que s'hagi adoptat i no pas abans.
Amb aquests terminis, seria possible que l'autorització de la comercialització condicional del primer vaccí arribi a començament de gener, perquè l'EMA ja ha anunciat que enviarà una recomanació sobre la vacuna de Pfizer i BioNTech com a màxim el 29 de desembre.
A més, Moderna ha sol·licitat formalment a l'Agència Europea del Medicament el permís preliminar de distribució, però en aquest cas el dictamen de l'organisme comunitari s'espera el 12 de gener, per la qual cosa l'autorització de l'executiu comunitari arribaria a mitjan gener.