Actualitzat 04/03/2021 11:25

Sàmper replica a les patronals que Interior també ha de vetllar pel dret de manifestació

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper
Kike Rincón - Europa Press

Afirma que volia evitar que els Mossos fossin un "objecte polític ferotge" en les negociacions

BARCELONA, 4 mar? (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior de la Generalitat en funcions, Miquel Sàmper, ha replicat a les patronals que la seva Conselleria ha de vetllar tant pels empresaris com per garantir el dret de manifestació, que defensa exercir de manera pacífica.

Ho ha dit en una entrevista de TV3 que ha recollit Europa Press, quan li han preguntat pel manifest empresarial 'Prou, centrem-nos en la recuperació' que aquest dijous presenten Foment del Treball i Pimec, i que demana a les institucions exercir "l'autoritat democràtica i les responsabilitats sense complexos, amb la finalitat de recuperar la convivència i la pau" als carrers catalans.

Sàmper ha mantingut que tant ell com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com el vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, han condemnat la violència, i ha afegit que no sap què vol dir fer-ho sense complexos: "Ells deuen interpretar que no tots els partits ho han fet".

A més, ha sostingut que les patronals representen un sector concret i, per tant, "no són l'equilibri, i el punt d'equilibri no el tindran com el té Interior".

MOSSOS D'ESQUADRA

Sàmper ha defensat la proposta d'estudiar el model d'ordre públic arran dels disturbis: "Jo percebia que els Mossos d'Esquadra serien l'objecte polític ferotge d'unes negociacions", per la qual cosa va apostar per debatre-ho en el nou Parlament amb experts, el Síndic de Greuges i mitjançant una anàlisi comparada de totes les opcions.

En la seva opinió, el model d'ordre públic "fa temps que es qüestiona públicament, amb raó o sense raó"; per millorar-lo --ha explicat Sàmper-- va situar com a cap de la Brimo el màxim expert dels Mossos en mediació quan va ser nomenat conseller.

Ha sostingut que només es pot prescindir d'ordre públic si hi ha mediació, motiu pel qual és necessari comptar amb representants de totes dues parts i, a més, que hi hagi disposició d'encarrilar el procés.

En els aldarulls des de l'empresonament del raper Pablo Hasél, ha assegurat que els Mossos van intentar intervenir però que hi van faltar aquests dos elements: "La mediació seria un sistema increïblement bo si es pogués fer".

Sobre si repetiria com a conseller d'Interior, ha afirmat que li "agradaria acabar els projectes" que ha començat, com mesures per lluitar contra la corrupció, la violència masclista i actuar contra els delictes mediambientals, però ha insistit que no hi és a les comissions de negociació del seu partit, Junts.

ALDARULLS

Sàmper ha lamentat que l'atac a la comissaria de Vic (Barcelona) va ser un "abans i un després" --sense precedents tret d'un intent d'atac el 2014 a la comissaria de la Guàrdia Urbana--, i obre el debat sobre la seguretat a les comissaries de totes les policies que actuen en l'àmbit català.

Aquest atac va ser ser semblant al del grup que suposadament va incendiar un furgó de la Guàrdia Urbana amb un agent a dins, i ha detallat que en aquell moment a la comissaria hi havia una dona que anava a posar una denúncia per violència masclista juntament amb la seva advocada.

Arran d'aquest succés, un grup de treball amb els Mossos i personal d'Infraestructures treballa per millorar la seguretat de les comissaries i la Conselleria també estudia de quin material han de disposar els agents, per poder-lo modernitzar --els agents de Vic tenien els cascos de 1994, els primers de la policia catalana, ha explicat Sàmper--.

Quan li han preguntat si els Mossos han requerit del suport de la Policia Nacional en algun moment durant les protestes, ha contestat que algunes unitats de la Jonquera (Girona) han intervingut per "preservar edificis de l'Estat".

En relació amb la noia ferida que va perdre un ull en una manifestació, ha dit que Interior continua a l'espera de l'informe forense, i que quan tinguin totes les dades sobre les seqüeles activaran el protocol per poder compensar els danys de "manera ràpida".

Sobre si podran identificar l'agent que presumptament va disparar, ha ressaltat que en la línia policial des d'on va venir el foam hi havia "set o vuit policies", i que es va autoritzar el llançament de projectils quan la línia es trobava en risc, en les seves paraules.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés