Publicat 31/1/2019 15:49:51CET

Sam Abrams recull l'"eclèctica" tradició del haiku entre poetes catalans en una antologia

EUROPA PRESS

Presenta la primera compilació d'aquesta forma poètica en un llibre

BARCELONA, 31 Gen. (EUROPA PRESS) -

El poeta, assagista i traductor Sam Abrams ha recollit l'"eclèctica" tradició del haiku entre escriptors catalans en la primera antologia sobre aquesta forma poètica en la tradició moderna i contemporània catalana des d'Eugeni d'Ors a Sílvia Bel, ha explicat l'autor aquest dijous en roda de premsa.

En la presentació de 'Llum a les golfes' (El Far de Viena), Abrams ha subratllat que el llibre agrupa 96 autors i 1.596 poemes recollits a la llum de la cronologia dels seus autors, entre el 1906 i el 2018, amb les tres formes diferents que han pres aquests poemes en la literatura catalana.

En el llibre, promogut per l'Ajuntament d'Olot (Girona), s'entremescla la tradició canònica impulsada pel poeta Carles Riba, així com altres visions impulsades per Miquel Desclot i Jordi Coca, seguides després per versions completament lliures.

El haiku va irrompre en la poesia catalana a les portes de la modernitat, i D'Ors va ser el primer en deixar-se seduir per aquesta tradició oriental que impregnava amb força la cultura francesa i britànica.

Abrams, que es va animar a emprendre aquest projecte quan va llegir un dietari de Tomàs Garcés en què trobava a faltar una antologia del haiku català, ha subratllat el "patrimoni de primera magnitud" que existeix a Catalunya sobre aquesta forma poètica, que no és igual a la d'altres països com Itàlia, i que s'equipara a altres tradicions lingüístiques destacades.

El seu objectiu ha estat el de demostrar "d'una vegada per sempre que el haiku no és cap broma, sinó una forma literària de llarga tradició importada del Japó a través de França i Anglaterra, i és una forma seriosa, no pas una broma".

NATURALESA I RELACIONS DE PARELLA

Quan se li ha preguntat si existeix cap característica concreta d'aquesta tradició a Catalunya, el poeta ha destacat el seu eclecticisme, malgrat que sovint els temes recorren a qüestions de la naturalesa, relacions de parella i amb el món, encara que també es colen qüestions de compromís social com la Guerra de Bòsnia.

"Catalunya importa el haiku, l'assaja i el fa seu, obre un ventall temàtic i tonal important", ha referit Abrams, que ha desmarcat aquesta forma amb els temes orientalistes més relacionats amb la solitud i la reflexió.

El llibre obre amb l'anti-haiku de Joan Alcover, recupera autors que han caigut en l'oblit com Alfons Meseres i Josep Maria López-Picó, i recull obres de Salvador Espriu, Joana Raspall, Vicent Andrés Estellés, Miquel Martí i Pol, Josefa Contijoch, Carles Hac Mor, Narcís Comadira, Ponç Pons, Susanna Rafart, Dolors Miquel, Miquel de Palol i Àlex Susanna.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.