Publicat 30/8/2020 10:15:11 +02:00CET

Salvador Illa: "Res fa pensar que hàgim de tornar a una situació com la del març"

El ministro de Sanidad, Salvador Illa.
OSCAR J. BARROSO

   El Govern central té uns criteris "molt treballats des de fa temps" per al retorn a les aules

   BARCELONA, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

   El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que si es compleixen les mesures actuals per frenar els contagis de coronavirus no caldrà adoptar-ne d'addicionals: "Res fa pensar que hàgim de tornar a una situació com la de març".

   En una entrevista aquest diumenge en 'La Vanguardia' recollida per Europa Press, ha explicat que la situació actual de la pandèmia és diferent a la del març, i que ara "cal estabilitzar la corba i baixar els contagis".

   "Estem davant un increment de casos que hem de controlar però que ara com ara no amenaça el sistema sanitari", una pujada que atribueix a factors com la mobilitat des de la fi de l'estat d'alarma i la millora del sistema de detecció precoç de casos.

   També ha dit que la casuística dels casos detectats en l'actualitat és diferent a la del principi de la pandèmia: "Si valorem les dades en el seu conjunt veiem que més de la meitat són asimptomàtics, que la mitjana d'edat és molt més baixa (entorn dels 40 anys), casos més lleus, que la pressió hospitalària ronda el 5% i que, afortunadament, el nombre de defuncions és molt diferent".

   De no estabilitzar-se, ha explicat que es procedirà conforme al "pla de resposta primerenca pactat amb les autonomies" al juny, que preveu diversos escenaris i fases.

   Ha demanat que no es minimitzi la importància de la pressió hospitalària actual --entorn del 5%--, perquè d'incrementar-se els casos acabarà pujant: "I això no ens ho podem permetre".

VOLTA L'ESCOLA I VACUNA

   Davant el retorn a les aules al setembre, ha defensat que el Govern central té uns criteris "molt treballats des de fa temps", amb 2.000 milions d'euros que s'invertiran en matèria educativa del fons de 16.000 milions destinat a les comunitats autònomes pel Covid-19.

   Ha insistit que els pares no han de portar els seus fills al col·legi si tenen símptomes, com febre: "Si no, no hi haurà sortida. Un treballador, un nen, qui sigui que tingui símptomes, no ha de sortir de casa".

   Sobre la vacuna pel coronavirus, ha dit: "Si hagués de fer un pronòstic avui, amb les dades dels quals disposo, diria que al desembre podríem començar a vacunar als col·lectius que més ho necessiten".

MANIFESTACIONS I CA

   Sobre les concentracions convocades per l'ANC per la Diada a Catalunya, ha recordat que el dret a manifestar-se és un dret fonamental i ha apel·lat "al sentit comú, la sensatesa i el respecte escrupolós a les decisions de les autoritats sanitàries" en una situació que qualifica de delicada.

   En preguntar-se-li si la desescalada es va fer massa ràpid a Catalunya i a la Comunitat de Madrid, ha assegurat que es va fer "bé" i que en altres països també ha augmentat el risc de rebrot amb la recuperació de la mobilitat.

   "A més, les comunitats estan adoptant ben restriccions per aturar el contagi allí on s'ha detectat que es produeixen la majoria dels casos, en espais d'oci nocturn i familiar", ha explicat.

   I s'ha mostrat convençut que s'aconseguirà corregir la corba a la baixa, com va ocórrer a Aragó i a Catalunya, que "es va estabilitzar, encara que ara hi ha un repunt".

   També ha rebutjat valorar l'actuació de la Generalitat en aquesta crisi perquè --ha assegurat-- prioritza la col·laboració i la coordinació: "Des del Govern, continuarem tenint un enfocament constructiu, perquè ningú, ni el senyor Torra, ni la senyora Ayuso, ni jo mateix, ni cap líder polític o responsable té la solució màgica".

MESA DE DIÀLEG I PGE

   Sobre el conflicte polític a Catalunya, ha reiterat que l'aposta del Govern és "la via del diàleg que va oferir al principi de la legislatura" a ERC.

   "En els últims mesos, la prioritat ha estat abordar la pandèmia. A més, l'escenari preelectoral no ho ha creat el Govern d'Espanya, sinó qui fa uns mesos va dir que el Govern estava esgotat", ha dit.

   També ha apostat per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) "idealment amb la majoria que va donar suport a la investidura del president del Govern", Pedro Sánchez, i ha dit que al Govern de coalició existeixen objectius compartits que Sánchez marca.

Contador