Publicat 04/04/2016 14:14CET

Salut reduirà a la meitat l'espera a l'especialista amb 96 milions si hi ha pressupost

Plan Integral para la mejora de las listas de espera sanitarias
EUROPA PRESS

Les proves diagnòstiques passaran de 71 a 35 dies i consultes externes, de 163 a 82

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut ha anunciat aquest dilluns que reduirà a la meitat el temps d'espera en les proves diagnòstiques i en les primeres visites a l'especialista amb un pressupost addicional de 96 milions, fet que condiciona que la Generalitat aprovi un nou pressupost per al 2016, i ha afegit que en el cas que es prorrogui, es mantindran els terminis.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha presentat aquest dilluns en roda de premsa el balanç anual de llistes d'espera i el Pla integral per a la millora de llistes d'espera, que respon al compromís assumit en el pla de xoc social entre JxSí i la CUP.

El pla preveu reduir el temps mitjà d'espera en proves diagnòstiques dels 71 actuals als 35 dies, fet que requerirà 30.000 proves addicionals, i el temps mitjà per a la primera visita a consultes externes passarà de 163 a 82 dies, amb un augment de 300.000 visites.

Aquesta activitat addicional i menor espera es compliria en un termini de 12 mesos a partir de l'aprovació del nou Pressupost de la Generalitat, és a dir, a final d'aquesta legislatura, el juliol del 2017, segons ha pronosticat el conseller.

A més, el pla preveu augmentar en 20.000 les intervencions quirúrgiques per mantenir el nombre de persones en llista d'espera del 2015, situat en les 153.104 persones, segons ha detallat el conseller aquest dilluns.

La reducció del 50% del temps d'espera provocarà un augment del 10% del nombre de persones que esperen intervenció, fet que "absorbeix" el 10% de reducció en aquest àmbit fixat en el pla de xoc social.

"El marc central ha d'estar en el temps d'espera més que en el nombre de persones", ha explicat Comín, qui ha condicionat totes la millores del pla a un nou pressupost del 2016, ja que si hi ha pròrroga no es disposarà d'aquests gairebé 100 milions necessaris per pal·liar el temps d'espera.

PUBLICACIÓ DE L'ESTAT DE LES LLISTES

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, ha exposat que el pla també preveu un major apoderament de l'atenció primària, que a partir d'ara gestionarà 34 milions d'euros de capacitat de les agendes de les consultes externes en visites urgents i preferents.

Ha precisat que el pla també inclou la publicació semestral a partir d'aquest dilluns de la situació de les llistes d'espera en els centres catalans, i també es farà de manera individualitzada als pacients que tinguin accés a 'La meva salut' --disponible el setembre--.

També fomentarà la "proactivitat" del sistema de salut amb un document informatiu d'indicació i intervenció quirúrgica i la comunicació i oferiment d'alternatives a l'usuari abans que esgoti el termini de referència.

CRITERIS CLÍNICS I SOCIALS

"Volem garantir que tots els ciutadans amb una situació igual en termes clínics i socials tinguin una mateixa espera, que sigui la més petita possible dins les nostres possibilitats financeres", ha dit Comín sobre els principis d'equitat i transparència.

Salut prioritzarà els "criteris clínics i socials" per construir el sistema de preferència a l'ordre de la llista; els primers fan referència a la gravetat de la malaltia, el dolor, la progressió esperada, la limitació d'activitats diàries i la probabilitat de recuperació.

Respecte als indicadors socials, es tindran en compte l'existència o no de cuidadors, l'impacte de la malaltia sobre la família i l'impacte laboral sobre la vida del pacient.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés