Actualitzat 17/12/2018 13:01

Salut recomana canviar a aliments integrals i de temporada per reduir el sobrepès

Verdura, llegum, fruita
CLÍNICA FEEL GOOD - Archivo

Posa la diana en la sal, sucres, carn vermella i aliments ultraprocessats en favor de fruita, verdura, llegums i fruita seca

BARCELONA, 17 des. (EUROPA PRESS) -

L'Agència de Salut Pública de Catalunya, que depèn de la Generalitat, recomana passar a consumir aliments integrals, de temporada i proximitat, a més d'aigua i oli d'oliva en les ingestes amb la finalitat de reduir el sobrepès, en el marc d'una altra adaptació de les guies nutricionals recomanades.

Amb la finalitat de facilitar una "millora progressiva" de l'alimentació en la societat catalana, ha explicat la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, la Conselleria de Salut ha actualitzat les guies i ha elaborat nous materials per afavorir 'Petits canvis per menjar millor', com indica el títol del treball.

Com a novetat, proposa llistes d'hàbits alimentaris per consumir 'més' com per exemple, les fruites i les hortalisses, els llegums, la fruita seca i augmentar la vida activa i social, així com una llista d'aliments a consumir 'menys' com la sal, sucre, carn vermella i processada i aliments ultraprocessats, com la brioixeria industrial.

Lluny d'establir "prohibicions absolutes" de productes, els nous materials introdueixen missatges concrets que potenciïn alguns hàbits per sobre d'uns altres, ha remarcat la nutricionista de la Conselleria, Gemma Salvador, acompanyada també del secretari de Salut Pública, Joan Guix.

"Com menys millor" és el lema que ha utilitzat Salvador sobre el consum d'alguns aliments, sobre els que ha descartat emetre prohibicions.

"No estem en contra de determinats aliments", sinó a favor de la seva reducció excessiva, ha ressaltat Guix, que al costat de Salvador ha reivindicat la piràmide alimentària catalana, que han considerat pionera i es manté la seva estructura central.

AIGUA DE L'AIXETA

El nou material introdueix trucs i estratègics "i abraça hàbits sostenibles de menor consum de plàstics" amb la ingesta per exemple d'aigua de l'aixeta i consum a granel.

També proposa una llista de 'Canviar a' consumir aigua, en lloc de begudes ensucrades o alcohòliques, aliments integrals, oli d'oliva verge extra i aliments de temporada i proximitat.

A Catalunya, un de cada dos adults i un de cada tres nens pateixen sobrepès, una estadística que es manté estable, ha subratllat Cabezas, que ha destacat que "el consum està per sota de les recomanacions" en fruita i verdura.

Només un 13,5% dels catalans ingereixen cinc racions de fruites i hortalisses, i els diferents líders aposten per "millorar aquesta situació".

En la preparació dels nous materials, que Salvador i Cabezas han considerat "trencadors", han participat en el treball 52 professionals de diferents àmbits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés