Publicat 8/11/2019 18:21:43 +01:00CET

Salut obre a Lleida una consulta per a persones trans

Alba Vergés saluda Mari Cruz Sans.
EUROPA PRESS

Durant els dos primers mesos de funcionament ha atès 17 persones

LLEIDA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat aquest divendres la consulta 'Trànsit' de l'ambulatori de Rambla Ferran de Lleida, oberta al setembre, per a persones trans.

"Estic molt satisfeta perquè la Conselleria de Salut ha obert el primer servei de consulta a Lleida per a les persones trans en l'atenció primària des d'aquesta visió despatologitzadora i això és un canvi molt potent", ha afirmat la consellera en declaracions als mitjans.

Ha insistit que aquest servei "és molt important per com el sistema públic de salut es relaciona amb les persones trans i respecta el seu recorregut i el seu projecte vital".

"Hi ha molt desconeixement i això fa que en ocasions no es respecti la vida de les persones, la diversitat, sigui la que sigui i per actuar amb respecte ens cal formació i aquesta consulta a Lleida ens obre les portes", ha afegit la consellera.

17 PERSONES ATESES

La metgessa de família Mari Cruz Sans, que atén les consultes de les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran, ha atès en els dos primers mesos de funcionament 17 persones, entre menors i adults.

"Normalment la persona que arriba a la nostra consulta ens explica la seva trajectòria vital, el que vol, i conjuntament decidim si li cal un tractament hormonal, si simplement necessita assessorament, a vegades només parlar", ha explicat Mari Cruz Sans.

La doctora ha explicat que si els que arriben a la seva consulta ho tenen molt clar i no hi ha contraindicacions, poden començar l'hormonació en coordinació amb els seus metges de capçalera, i que si cal també poden comptar amb tractament psicològic, que segons ha dit fins ara no ha calgut.

En el moment que necessitin tractament quirúrgic, aquestes persones es deriven al Servei Trànsit de l'ASSIR Barcelona, situat al CAP Numància de la capital catalana, perquè és el servei de referència que fa la interconsulta als diferents hospitals que fan les intervencions de reassignació.

En el cas de menors, s'assessoren el nen i la seva família sobre els bloquejadors hormonals del desenvolupament de caràcter sexual, si ho demanen, i fan èmfasi sempre en la importància d'autoacceptar-se al màxim i es fa el seguiment, coordinats amb els seus pediatres.

Una altra de les funcions de la consulta 'Trànsit' de Lleida és l'elaboració d'informes mèdics i psicològics, establerts com a necessaris per la llei, per aconseguir el canvi de nom i sexe en el DNI, en tots els documents identificatius i en tot tipus d'informes que puguin facilitar la socialització de la persona en el gènere que sent.

el més llegit

 1. 1

  Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més del Segrià des de mitjanit pel coronavirus

 2. 2

  Fiscalia de Lleida s'oposa al nou confinament a diversos municipis pel coronavirus

 3. 3

  Campo diu que la jutgessa de Lleida dona la raó al Govern espanyol sobre l'estat d'alarma

 4. 4

  Podem demana inspeccions als centres de treball de Lleida per evitar contagis

 5. 5

  La jutgessa no ratifica el nou confinament a diversos municipis de Lleida