Actualitzat 03/09/2015 13:31

Salut inclourà la vacuna contra el pneumococ i de la varicel·la infantil al calendari de vacunació

Vacuna, vacunar, niño
Foto: FLICKR//EL ALVI

Llança una aplicació mòbil pionera per facilitar el control de les immunitzacions

   BARCELONA, 3 Set. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria de Salut de la Generalitat inclourà a partir del 2016 la vacuna conjugada contra el pneumococ en els 2, 4 i 12 mesos de vida, com també la vacunació general de la varicel·la en l'edat infantil dins del calendari de vacunació sistemàtic, ha anunciat aquest dijous el conseller del ram, Boi Ruiz, en roda de premsa.

   Així, el departament seguirà les pautes acordades pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) del mes de juliol passat amb la finalitat de "reduir les malalties associades", ha argumentat el conseller, després de l'alerta generada pel cas mortal de diftèria que va afectar un nen de 6 anys a Olot (Girona).

   A Catalunya, es van produir 12,5 casos per cada 100.000 persones de malaltia pneumocòccica invasiva el 2013 --el 62,6% dels serotips causants de la malaltia estan inclosos en la vacuna pneumocòccica conjugada--, i el 2014 es van produir 591,1 casos de varicel·la per cada 100.000 habitants, ha assenyalat Ruiz.

   Les noves vacunacions, que seran sufragades per la Generalitat i que ja s'apliquen a altres comunitats, s'introduiran progressivament durant el pròxim any després de l'aprovació de les ordres pertinents, si bé el conseller i el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, encara no han concretat les dates d'introducció.

LA VARICEL·LA, EN DUES DOSIS

   Com a novetat, la vacuna de la varicel·la s'administrarà en dues dosis: entre els 12 i 15 mesos i els 3 i 4 anys de vida, mentre que actualment s'administra als nois d'11 i 12 anys preadolescents no vacunats prèviament amb la finalitat d'evitar complicacions, més freqüents si es té en l'edat adulta.

   Des de l'agost del 2013 la vacuna no està disponible en farmàcies, i el Consell assessor de vacunacions de Catalunya s'ha mostrat a favor de la vacunació universal en el segon any de vida, ha subratllat Mateu, que ha dit que a Catalunya les vacunes eviten 35.000 malalties cada any, gràcies al fet que 1,5 milions de persones reben 3,15 milions de vacunes a 1.276 centres.

   En la roda de premsa, també s'ha presentat una aplicació mòbil, pionera a Espanya, per facilitar el seguiment i compliment del calendari de vacunacions, sobretot dels nens, que és on més es concentren, ha explicat la sotsdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, que ha previst que aquesta tecnologia acabi per desbancar el carnet de paper.

'iVACUNES'

   L'aplicació 'iVacunes', disponible per a Android i IOS, s'estructura en quatre blocs que contenen informació sobre 30 vacunes --com la diftèria, la tos ferina i el tètanus--, la de la varicel·la, el xarampió i la grip, i explica en tots els casos com és la malaltia, qui afecta i el percentatge d'eficàcia de la immunització.

   Segons Cabezas, un dels "valors afegits" de l'aplicació és que genera recordatoris que ajuden a seguir el calendari proposat i a programar les visites necessàries.

SUBSTITUTA DEL CALENDARI EN PAPER

   "El calendari vacunal va evolucionant de manera contínua i cada vegada és més important que la gent tingui la informació el més actualitzada possible", ha defensat Cabezas, que ha explicat que en una segona fase, l'aplicació es connectarà amb la carpeta personal de salut.

   El president de la Societat Catalana de Pediatria, Fernando Moaraga, ha destacat que és una "eina molt important" i que a curt o mitjà termini substituirà al carnet de vacunació, del qual Catalunya ja va ser pionera amb la seva implementació el 1979 gràcies a l'impuls de l'Ajuntament de Barcelona.

   La coordinadora del grup de vacunes de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aiffic) i membre del Consell d'Assessor de Vacunacions de Catalunya, Pepi Estany, ha vist en l'aplicació una "oportunitat" especial per a la infermeria pediàtrica, per millorar els registres i el maneig de les dades i augmentar la responsabilitat sanitària personal.

CAS D'OLOT

   Dues setmanes després de detectar-se el cas d'Olot, la demanda de vacunacions antidiftèriques va augmentar un 23%, han recordat Mateu i Cabezas, que han assenyalat que no hi ha hagut un nou increment d'aquestes peticions perquè els índexs de cobertura de vacunacions ja són "molt alts", i assoleixen el 95%, o gairebé el 100% en algunes zones.

   Sobre la campanya de vacunacions que ha avançat el conseller que es començaria a fer aquest curs, Ruiz ha dit que s'està treballant en aquesta iniciativa, però ha descartat que s'acabi per impulsar una campanya en sentit ampli, i ha preferit parlar d'"actuacions concretes" en entorns on els moviments antivacunes són més presents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés