Publicat 17/6/2019 17:07:31CET

Salut impulsarà un pla pilot per prevenir l'obesitat infantil

Els nens majors de quatre anys amb sobrepès tenen el doble de risc de tenir pressió arterial alta als 6 anys
FLIRCK - Archivo

El 35% dels infants de 6 a 12 anys pateix excés de pes a Catalunya

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat implementarà a partir de la tardor un pla pilot al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs (Barcelona) i a la comarca barcelonina d'Osona per prevenir i atendre l'obesitat infantil, ha anunciat la titular, Alba Vergès, aquest dilluns en roda de premsa.

Després de destacar que el 35% dels nens de 6 a 12 anys pateix excés de pes a Catalunya, la consellera ha defensat un nou model per abordar aquesta problemàtica que, després d'implementar-lo a dues zones de manera pionera, s'estendrà després al conjunt del territori.

Per a la consellera, el model ha d'abordar "un dels pilars de la salut" de la població, partint dels joves i els infants, i ha emfatitzat el paper decisiu que han de tenir les famílies i tots els recursos comunitaris a l'abast per abordar aquesta problemàtica.

El pla posarà l'accent en les famílies amb menys recursos, i plantejarà fases progressives en relació amb les necessitats del nen; en primer lloc, preveu la formació en prevenció i atenció a l'excés de pes infantil per als equips de pediatria de primària, escoles i recursos comunitaris.

En segon lloc, inclou la disposició d'un dietista-nutricionista de suport, tant per a l'abordatge individual, com grupal o comunitari, de la problemàtica ha explicat la Conselleria de Salut en un comunicat.

També comptarà amb altres suports necessaris o rellevants, com experts en activitat física o psicologia, i es treballarà qualitativament per identificar missatges clau que arribin als infants i a les famílies amb dificultats especials.

La Mina és l'Àrea bàsica de salut amb més prevalença registrada d'obesitat infantil, i Osona és una comarca on es treballa en iniciatives per prevenir-la des de fa temps, han argumentat els responsables de Salut.

El nou model vol reduir la prevalença d'excessos de pes en els més joves, que afecta el 35,6% dels petits entre 6 i 12 anys, segons les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) 2017-2018.

L'OBESITAT AFECTA MÉS NENS QUE NENES

El percentatge es divideix entre el 25% que té sobrepès i el 10% que presenta obesitat, i si bé l'excés de pes i el sobrepès afecten tant nenes com nens, l'obesitat és més freqüent en ells (13,6%) que elles (7,2%).

La iniciativa s'emmarca en l'Estratègia Nacional d'Atenció Primària i Salut Comunitària (Enapisc), ha dit el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que ha subratllat la necessitat d'"evitar que els infants i joves tinguin pitjor salut que els seus pares i mares".

el més llegit

 1. 1

  L'Ajuntament de Lleida demana suspendre els cobraments de lloguer temporalment

 2. 2

  L'Hospitalet (Barcelona) obre una línia 900 gratuïta per a empreses i autònoms

 3. 3

  Coronavirus.- Badalona (Barcelona) ofereix 200 places d'estacionament gratuït a sanitaris

 4. 4

  Coronavirus.- Educació fixa tenir en compte la situació de cada alumne en avaluar el confinament

 5. 5

  L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) obre una línia 900 gratuïta per empreses i autònoms