Publicat 12/06/2015 17:02

Salut identifica la meitat dels 300.000 crònics complexos que s'estimen a Catalunya

El director del CatSalut, Josep Maria Padrosa
EUROPA PRESS

El programa de crònics redueix un 13% les hospitalitzacions per bronquitis i un 5% les cardíaques

BARCELONA, 12 juny (EUROPA PRESS) -

El Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat (PPAC), impulsat fa tres anys per les conselleries de Salut i de Benestar Social i Família de la Generalitat, ha permès identificar de moment 150.000 Pacients Crònics Complexos (PCC) dels 300.000 que s'estima que hi ha a Catalunya.

Ho ha explicat aquest divendres el responsable del programa, Carles Blay, durant una jornada de balanç del programa que s'ha celebrada en la Conselleria i en què també ha participat el director general de Planificació i Investigació en Salut, Carles Constante, i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, entre d'altres.

Blay ha recordat que identificar els pacients crònics complexos permet "oferir-los la millor atenció integral possible", amb la implicació i interacció de tots els recursos sanitaris que calguin.

L'objectiu de Salut és detectar-los a tots a través del PPAC, i es part de l'estimació que a Catalunya hi ha uns 300.000: 200.000 podrien classificar-se com PCC i 100.000 més com malalts crònics avançats (Maca, per les seves sigles en català) --la diferència entre ells és que al segon grup li queda menys d'un any de vida--.

Per als que ja han estat identificats s'ha elaborat un Pla d'Intervenció Individualitzat i Compartit (Piic), i més de mig miler de professionals s'han format per revisar i conciliar els plans de medicació dels pacients crònics complexos.

A més, s'han revisat i conciliat tractaments farmacològics integrant tots els àmbits assistencials i millorant l'adherència dels pacients, el que ha permès reduir un 15% les incidències dels polimedicats.

Al marge d'identificar els pacients, el pla de crònics ha permès reduir en tres anys un 13% les hospitalitzacions evitables per bronquitis crònica, un 5% les d'insuficiència cardíaca i un 6% la mortalitat per aquesta última causa.

També ha permès implementar al 90% del territori català quatre rutes assistencials per als quatre problemes de salut més recurrents entre aquest perfil de pacients: diabetis tipus 2, insuficiència cardíaca, bronquitis crònica i depressió.

SALUT PÚBLICA

La interacció del PPAC i el Pla interdepartamental de salut pública (Pinsap) ha potenciat els programes de salut pública: cada any s'administren tres milions de dosis de vacunes i des del 2012 s'ha ajudat a deixar de fumar 70.000 catalans i s'han donat consells sobre exercici físic a 516.000 persones i 170.000 escolars.

A més, des de gener del 2014 s'ha posat en marxa un programa pioner a l'Estat per vacunar contra la tos ferina a dones embarassades per evitar casos en nadons i des de 2013 es practica el cribratge neonatal de 22 malalties, fet que permet detectar 200 casos anuals de malalties minoritàries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés